Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Hova/Weimer tillbaka i femman: ”Fick effekt på förändringarna”

Publicerad:
Reporter Peter Gustafsson
Peter Gustafsson
peter.gustafsson@mariestadstidningen.se
När spelarna i Hova/Weimer Lyrestad tinat upp efter en dyblöt tillställning i Alingsås kunde de värma sig med ett säkrat division fem-kontrakt.
När spelarna i Hova/Weimer Lyrestad tinat upp efter en dyblöt tillställning i Alingsås kunde de värma sig med ett säkrat division fem-kontrakt. Foto: PRIVAT

Hova/Weimer Lyrestad är tillbaka i division fem.

Efter ett sanslöst målkalas i den andra kvalmatchen borta mot Töllsjö IF bröd jublet loss via 6–4.

– Jag och killarna var överens om vad vi behövde ändra till matchen och det fick vi effekt på. Jag är otroligt stolt över det, säger tränaren Peter Åhling.

Hova/Weimer behövde vinna med två mål för att ta kvalgruppssegern och det var vad laget lyckades med under söndagen på Gerdskensvallen i Alingsås.

Föregående helg blev det stryk med 1–2 hemma mot Fröjereds IF, vilket satte press på Hova/Weimer, som ändå hade det i egna händer.

Det var ett fundersamt gäng som planerade inför matchen. En av förändringarna i uppställningen var att sätta upp lagkaptenen Isak Sellén som forward för första gången under säsongen. Det blev minst sagt succé och tre mål för Sellén.

– Det slog väl ut, säger en mycket nöjd Peter Åhling.

Det blev ett målkalas där spelarna kastades mellan hopp och förtvivlan. H/W tog ledningen och hade med sig 2–1 in i pausen.

Snabba mål

När Isak Sellén satte 3–1 direkt i andra halvleken såg det riktigt bra ut. Lika snabbt var det kvitterat.

– Vi gav bort mål till 3–2. Sedan fick de 3–3 på frispark och plötsligt var det ridå ner, beskriver Åhling det ögonblicket.

I den första kvalmatchen såg det ut så här när Adam Rhodin (med vitt hårband) gjorde mål. (ARKIVBILD)
I den första kvalmatchen såg det ut så här när Adam Rhodin (med vitt hårband) gjorde mål. (ARKIVBILD) Foto: Erik Wallskog

När matchen lugnade sig gjorde Åhling några byten och satte in mer offensiva spelare, vilket var lyckat.

– När Töllsjö blev trötta och vi fick in fräscha killar tog vi över matchen. Vi gjorde flera mål och fick frilägen, berättar Åhling.

I det snöblandade regnet i Alingsås gjorde Töllsjö ett fjärde mål på stopptid. Det målet betydde att Töllsjö kom tvåa i kvalgruppen före Fröjered.

Tränaren hyllar spelarnas sätt att hantera matchen. De lite äldre killarna i form av bland annat Isak Sellén, Johan Åberg Schill och Daniel Peltola visade vägen.

– Man märker var det betyder att ha med huvudet på rätt ställe. Det mentala spelar en stor roll. Visst släppte vi in fyra mål, men vi gjorde totalt sex med kniven mot strupen vid ställningen 3–3.

Det mentala spelar en stor roll
Peter Åhling, om vägen fram till avancemanget

Inför nästa säsong har Peter Åhling fått frågan om han vill fortsätta leda laget. Något svar på det fanns inte under segersöndagen. Däremot vet han vad som behöver förbättras för att hävda sig i division fem 2024.

Peter Åhlings Hova/Weimer gjorde vad som krävdes för att nå division fem. (ARKIVBILD)
Peter Åhlings Hova/Weimer gjorde vad som krävdes för att nå division fem. (ARKIVBILD) Foto: Erik Wallskog

– Vi har ett grundspel som håller okej, men har haft för djupa dippar och tränat för dåligt. Nivån på träningarna har varit lite för låg och det handlar dels om vad man har för manskap.

Peter Åhling fortsätter:

– Vi behöver bredda och bli fler som håller en bra nivå. Då kan vi rotera på folk. Klubbarna har varit överens om att vi behöver hålla till i femman. Då blir det lättare att få med folk och ställa krav. På det sättet var det ett måste att gå upp för att bedriva en bra verksamhet.

Kommande säsong har Vadsbo fyra klubbar i division fem i form av Mariestads BK, Jula BK, Gullspångs IF och Hova/Weimer Lyrestad.

Mål, Hova/Weimer: Isak Sellén 3, Alfred Fernstedt 2, Johan Åberg Schill.

Artikeltaggar

FotbollHova/Weimer LyrestadPeter ÅhlingTöllsjö IF

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.