Hoppa till huvudinnehållet

Industrimark ställs om till bostäder – kan bli över tusen nya lägenheter i centrum

Publicerad:
Fjällmans på Norra vägen och DS Smith-huset på Hantverksgatan kan husera bostäder i framtiden. Nu inleds arbetet med att ta fram nya detaljplaner.
Fjällmans på Norra vägen och DS Smith-huset på Hantverksgatan kan husera bostäder i framtiden. Nu inleds arbetet med att ta fram nya detaljplaner. Foto: Lisa Bring

Det kan bli fler än tusen nya bostäder i Katthavet, enligt kommunalrådet Johan Abrahamsson (M). Bolaget Vänerborgen vill bygga flerbostadshus på de tre tomter som de har köpt.

Nu ska nya detaljplaner tas fram, som möjliggör bostadssatsningen på industritomterna.

Katthavet ska ställas om från industri till bostäder. Bostäder som lär behövas när Mariestad väntas växa, samtidigt som industrier kan flytta till utkanten av stan.

Ett bolag som vill mångmiljonsatsa i området är Vänerborgen AB. Det består av tre entreprenörer, Arne Engvall, Markus Klasson och Lars Niklasson, som bildat bolaget för just detta projekt.

– Det är en väldigt spännande ort där det händer mycket, det var en förutsättning för att vi skulle investera trots att konjunkturläget är ansträngt, sa Arne Engvall tidigare i en intervju med MT.

Bolaget har köpt tre fastigheter i Mariestad, Reningsverket 2, Städet 2 samt del av Gamla staden 6:1. I folkmun är tomterna mer bekanta som Fjällmans på Norra vägen, DS Smith-huset på Hantverksgatan samt området väster om Strandvägen mellan folkparkens parkering och cirkusplatsen. Marken är totalt sex hektar stor.

Där planeras det för flerbostadshus med hyres- och bostadsrätter. Exploatören tänker sig även mindre verksamhetslokaler samt lokaler för vård och äldreboende i byggnaderna. De ska också undersöka möjligheten att använda sig av hållbara material och ha solpaneler på taken.

Bostäderna som planeras vid Katthavsviken, mellan folkparkens parkering och cirkusplatsen utmed Strandvägen, får utsikt över Vänern.
Bostäderna som planeras vid Katthavsviken, mellan folkparkens parkering och cirkusplatsen utmed Strandvägen, får utsikt över Vänern. Foto: Lisa Bring

”Är viktig”

Enligt Johan Abrahamsson (M) kan det bli fler än tusen bostäder. Det blir ett viktigt tillskott till den framtida bostadsförsörjningen.

– Den är viktig, inget snack om saken. Jag har fått ett gott intryck Markus Klasson, Arne Engvall och de andra personerna bakom bolaget, i deras genuina engagemang och vilja att göra detta. Det känns roligt att gå vidare med det här, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande.

För att det ska bli möjligt krävs först nya detaljplaner som tillåter bostäder, då fastigheterna idag är planlagda för industriändamål.

  • Del av Gamla staden 6:1. Tomten som Vänerborgen har en u-form. Den del som inte ingår ägdes inte tidigare av kommunen. Den ägs av St1 och enligt avtalet som undertecknats ska kommunen efter bästa förmåga verka för att Vänerborgen även ska få köpa denna fastighet.
    Del av Gamla staden 6:1. Tomten som Vänerborgen har en u-form. Den del som inte ingår ägdes inte tidigare av kommunen. Den ägs av St1 och enligt avtalet som underteckna… Foto: Mariestads kommun
  • Städet 2 och Reningsverket 2, som i folkmun kallas DS Smith-huset på Hantverksgatan och Fjällmans på Norra vägen.
    Städet 2 och Reningsverket 2, som i folkmun kallas DS Smith-huset på Hantverksgatan och Fjällmans på Norra vägen. Foto: Mariestads kommun

Nu har avtal tecknats som gör att detaljplanearbetet kan inledas. För fastigheten del av Gamla staden 6:1 beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att teckna ett markanvisningsavtal med Vänerborgen. För Städet 2 och Reningsverket tecknar kommunen ett föravtal, som sätter ramarna för den kommande exploateringen.

– Nu har de fått godkännande att starta detaljplanearbetet, förklarar Johan Abrahamsson.

– Det kommer närmare och närmare första spadtaget, om man säger så. Det känns bra, säger Janne Jansson (S), oppositionsråd.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) och oppositionsrådet Janne Jansson (S) tycker båda att bostadsplanerna för Katthavet och utmed Strandvägen är viktiga för Mariestads framtid.
Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) och oppositionsrådet Janne Jansson (S) tycker båda att bostadsplanerna för Katthavet och utmed Strandvägen är viktiga för Mariestads framtid. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Drivs av exploatör

Detaljplanearbetet är exploatörsdrivet, vilket innebär att Vänerborgen tar fram och bekostar gestaltningen samt gör de utredningar som behövs. Kommunen ansvarar för myndighetsutövningen med samråd och granskning. Denna typ av samarbete har blivit vanligare bland kommuner och är något som Mariestads kommun lär göra i fler projekt.

Tidsplanen för projektet finns det inga detaljer om än. Kommunens målsättning är att få upp nya bostäder i Mariestad i den takt som motsvarar behoven när Volvo etablerar batterifabriken och andra verksamheter som bygger ut, exempelvis Metsä tissue och Kriminalvården.

Enligt Janne Jansson förekommer det också diskussioner med Vänerborgen om att ha tillfälliga bostäder på marken under en period.

– I vissa delar kan det bli bostäder för byggnadsarbetare i början. Vi är inte framme än så jag kan inte säga hur det blir, kommunen har pratat med dem om det, säger oppositionsrådet.

Kommunens annorlunda lösning på bostadsbristen – flyttbara bostäder

På en del av fastigheterna finns det kända markföroreningar. Enligt avtalet ska Vänerborgen ansvara för sanering av området, inklusive utredningar, skyddsåtgärder och efterbehandling. Det måste göras innan byggnation kan inledas.

– De fick marken lite billigare för att det är ett så stort saneringsarbete som måste göras, säger Janne Jansson.

Storsatsning på bostäder i centrala Mariestad – Abrahamsson: ”Hundratals”Katthavet kan bli nytt bostadsområde – Abrahamsson: ”Ser över möjligheterna”Efter Katthavet – oklart var Sjöstadens varv tar vägen: ”För en dialog”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDetaljplanerFastigheterFramtidsbyggetJanne JanssonJohan AbrahamssonKatthavetKommunstyrelsenMariestadModeraternaNäringslivPolitikSocialdemokraternaSt1

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.