Hoppa till huvudinnehållet

Här planeras det för cirka 60 nya lägenheter – med sjöutsikt: ”Ser lockande ut”

Publicerad:
Asplunds bygg vann kommunens markanvisningstävling för en tomt på Sjölyckan med sitt förslag på ett hyreshus i åtta våningar. Bilden är en 3D-illustration.
Asplunds bygg vann kommunens markanvisningstävling för en tomt på Sjölyckan med sitt förslag på ett hyreshus i åtta våningar. Bilden är en 3D-illustration. Foto: Sweco arkitekter

Ett åttavåningshus i naturnära färger och vågformade balkonger samt plats för gym, lek och boule i utemiljön. Det vill Asplunds bygg skapa på Sjölyckan i Mariestad. Nu ger kommunstyrelsens arbetsutskott tummen upp.

Tomten som nu är i fokus ligger i Sjölyckans nordöstra del och har fastighetsbeteckningen Ledfyren 1. Kommunen har flera gånger försökt få till en byggnation av flerbostadshus där, men två gånger har aktören dragit sig ur – av olika anledningar. Kanske blir det tredje gången gillt?

Det hoppas i alla fall Mariestads politiska ledning som efter en markanvisningstävling nu ger Skövdebaserade Asplunds bygg förtroendet att skriva avtal med kommunen.

– Utifrån de kriterier vi hade satt upp var det självklart att de skulle vinna. Jag tycker att flera av förslagen som Asplunds bygg har är väldigt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) och får medhåll av oppositionsrådet Janne Jansson (S):

– De har ett väldigt intressant upplägg. Det ser lockande ut, säger han.

Vågformade balkonger anspelar på närheten till sjön. Fasaden putsas i grönt, fönsterdetaljer blir sandfärgade och räckena görs i aluminium.
Vågformade balkonger anspelar på närheten till sjön. Fasaden putsas i grönt, fönsterdetaljer blir sandfärgade och räckena görs i aluminium. Foto: Sweco arkitekter

Byggnaden i åtta våningar består av två huskroppar i vinkel, som sammanlänkas av ett gemensam yta med stora glaspartier. Med färg och form vill man få den att smälta in i omgivningen nära skog och sjö. Fasaden ska till exempel bli ljust grön och balkongerna får en vågform som en blinkning till Vänern.

Totalt kommer byggnaden att innehålla 62 lägenheter, 16 ettor, 14 tvåor och 32 treor. I bottenvåningen finns även en större samlingssal. Parkeringsplatser för bil samt ett cykelgarage ingår också.

Även utanför huset planeras för flera gemensamma ytor. Som exempel nämns boulebana och pergola med sittplatser, grill och växthus. Även lekplats är en möjlighet.

Förutom parkeringsplatser kommer det att finns möjligheter till social samvaro även utomhus. Bland annat föreslås en bouleplan och en grillplats.
Förutom parkeringsplatser kommer det att finns möjligheter till social samvaro även utomhus. Bland annat föreslås en bouleplan och en grillplats. Foto: Sweco arkitekter

Tanken som Asplunds bygg för fram är ett trygghetsboende med hyreslägenheter för äldre. Enligt anbudet vill Asplunds bygg erbjuda ”ljusa och välplanerade bostäder”. I närmiljön ska det finnas ”spontana mötesplatser som ger plats för social interaktion, aktivitet och vila”. Men byggnaden ska också kunna ställas om till vanliga lägenheter.

– Vi är jätteglada att vi fått tilldelningen, säger Leif Forsell, vd för Asplunds bygg, som inte vill kommentera mer än så i dagsläget.

Husbygge på is – kommunen söker ny aktör för projekt på SjölyckanSnart byggstart – så blir det klimatsmarta höghuset i SjölyckanTrähusstaden backar om Sjölyckan

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBouleFramtidsbyggetJanne JanssonJohan AbrahamssonKommunstyrelsenLägenheterMariestadModeraternaSjölyckanVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.