En lång debatt och omröstning blev det när fullmäktige i Mariestad tog upp frågan om bolagisering av kommunens tekniska förvaltning. Oppositionen ifrågasatte hur man kan fatta beslut utan att först utreda saken grundligt.
– Det kommer att beredas, lovade kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).
Det blev ett ovanligt långt fullmäktigemöte i Mariestad i oktober. Först efter 3,5 timmar kunde ordförande Karin Reboli (M) slå klubban i bordet och förklara sammanträdet avslutat.
Men så hade politikerna mycket att diskutera, inte minst när det gällde kommunens budget för nästa år.
Tre alternativ
Tre olika budgetförslag hade lämnats in, ett från majoritetens sida (M, C, KD), ett från Socialdemokraterna och ett från Vänsterpartiet. Alla fick chans att presentera sitt alternativ.
De var dock inte så olika. Det pressade ekonomiska läget gör att utrymmet för politiska satsningar är litet och samtliga hade valt att fokusera de extra resurser man har på skola och omsorg.
Därmed blev det inte heller så mycket debatt kring detta. I stället var det majoritetens förslag att föra över verksamheter som städ, fastighetsunderhåll och parkskötsel till ett bolag som diskuterades. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till hur frågan har hanterats.
– Det är ett stort ärende som har hoppat in i budgeten. Vi yrkar avslag på de delarna, förklarade Marie Engström Rosengren (V) som ville se ett bättre beslutsunderlag.
– Vi vill hänvisa till det beredningstvång som finns i kommunallagen, den är tvärtydlig. Det är en viktig demokratisk funktion, medborgarna måste kunna känna förtroende för fullmäktige, att vi bereder våra frågor på ett korrekt sätt, fortsatte hon.
Oppositionsrådet Janne Jansson (S) var inne på samma spår.
– Det krävs en ordentlig utredning vad en bolagisering innebär innan beslut kan fattas, ansåg han.
Båda efterlyste analyser som visar vilka risker och konsekvenser beslutet kan få och hur det kan påverka ekonomiskt.
Det kommer att komma, lovade kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson.
– Man måste förstå skillnaden mellan politiker och tjänstepersoner. Vi politiker pekar ut riktningen, tjänstepersonerna tar fram underlagen. Därför finns det inte mer underlag än de tidigare utredningar som gjorts.
Han påminde om att förslaget om bolagisering inte är nytt. Det har lagts fram två gånger tidigare.
– Då var vi inte mogna. Nu vet vi att den här vägen ska vi gå. Det finns otroliga synergieffekter i att samarbeta med våra bolag. Vi får lika bra service till lägre kostnad. Dessutom vet vi att Töreboda vill driva gata, fastighet och park i egen regi. Det löser också frågan om byggmomsen, sa han.
Centerpartiet och Kristdemokraterna ställer sig också positiva.
– Genom att öka samverkan med övriga kommunala bolag kan detta leda till en mer kostnadseffektiv verksamhet. Sedan får man hålla öppet att 2024 blir ett inkörningsår för att hitta rätt i utförarnivå, samverkan och med personal, sa Sven-Inge Eriksson (KD).
Jämförde med humla
Janne Jansson varnade även för att det kan bli tal om övertalighet bland personalen om Töreboda och Gullspång väljer att köra i egen regi. Han tvivlar också på kommunen kommer att hinna genomföra förändringen till den 1 januari.
Det viftade Johan Abrahamsson bort.
– Mariestad är som en humla, som egentligen inte ska kunna flyga. Jag tycker att det är helt realistiskt, vi kommer att hinna.
Majoriteten i fullmäktige höll med honom. De röstade för M, C, KD-budgeten med ett tillägg från Centerpartiet om förskolans barngrupper som innebär att antal barn per pedagog successivt ska minskas.
S och V stod dock fast vid sina förslag. Båda partierna yrkade avslag på punkterna som berörde bolagiseringen. Janne Jansson valde också att be om votering när alternativen ställdes mot varandra.
– Det var extra viktigt att markera vilka som står bakom detta och vilka som inte gör det, förklarade han sin ovanliga begäran om en omröstning.
Resultatet visade att samtliga 15 socialdemokrater röstade för partiets förslag, medan ledamöterna för M, C, KD och SD, 28 personer, valde alliansens budget. De tre vänsterpartisterna avstod från att rösta. De valde att reservera sig till förmån för sitt eget förslag, som i ett tidigare skede röstades bort när det ställdes mot S-alternativet.
Även Socialdemokraterna reserverade sig.
Vad innebär den nya budgeten - läs mer här.
Skola och omsorg får mer pengar nästa årKommunen startar servicebolag för städ och parkarbete – kan påverka MTG-samarbetetInvesteringar får vänta i V-budget – barn och gamla i fokus