Hoppa till huvudinnehållet

Byggplaner i Lugnås kyrkby förskräcker boende i området: ”För många bostäder”

Publicerad:
Många invånare i trakten kring Lugnås kyrka är glada att rucklet (det vita huset) kommer att tas bort, men att det ska ersättas av 30 villor och radhus väcker kritik. Det är för stor exploatering, tycker ett 50-tal invånare enligt ett dokument till kommunen.
Många invånare i trakten kring Lugnås kyrka är glada att rucklet (det vita huset) kommer att tas bort, men att det ska ersättas av 30 villor och radhus väcker kritik. Det är för stor exploatering, tycker ett 50-tal invånare enligt ett dokument till kommunen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Planen på att bygga 30 nya bostäder i Övre Lugnås har fått invånarna att reagera. Ett 50-tal personer ställer krav på att antalet hus begränsas, att vatten och avlopp säkras och att trafiksituationen utreds.

Området runt Lugnås kyrka beskrivs som lugnt och fridfullt. Det befarar flera invånare kommer att förändras om den nya detaljplanen för Lugnås 15:1 förverkligas.

Enligt detaljplanen tillåts upp till 50 bostäder, entreprenörerna bakom projektet har ambitionen är 30, varav ett 15-tal villor samt ungefär lika många radhus.

Förändrar karaktären

Men det tycker ändå de boende i området är för många. Enligt de synpunkter som kommit in till kommunen under samrådet kring detaljplanen borde antalet bostäder begränsas. Sex, kanske tio villor, mer än så vill man inte ha.

”Vi anser att det är för många bostäder som planförslaget medger. Byggs det så tätt kommer karaktären i området förändras, vilket vore mycket synd”, skriver tre invånare i ett gemensamt yttrande till kommunen.

Flera närboende tycker att det är positivt att de förfallna byggnaderna på Siggagården rivs, men att göra så många nya bostäder är många skeptiska till.
Flera närboende tycker att det är positivt att de förfallna byggnaderna på Siggagården rivs, men att göra så många nya bostäder är många skeptiska till. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

En annan oro gäller hur vattentillgången kommer att påverkas av byggprojektet. Rädslan för att den egna brunnen ska sina är stor. Flera personer ställer krav på att det ska göras mer omfattande utredningar gällande kvalitet och tillgång på dricksvatten samt kring dagvattenhantering.

Även när det gäller avloppshanteringen vill man se förtydliganden.

Mer trafik

Många är också bekymrade över hur trafiken kommer att förändras. 30 nya bostäder innebär många nya invånare som går, cyklar och kör bil i området.

”Vi är oroliga för den ökade trafiken och att promenader och cykling inte längre kan ske säkert med ett så markant ökat trafikflöde. En säker cykel/gångbana från Lugnås hade kunnat lugna oss”, förklarar ett par i sin skrivelse till kommunen.

Andra konstaterar att många tar grusvägen ner mot Stora Ek när de ska mot Skövde. Den vägen är redan i dag i dåligt skick, särskilt under tjällossning. En ökad trafik skulle inte gynna den, menar flera boende.

Vill veta mer

Bristen på information kring projektet är en annan sak som flera är kritiska till:

”Exploateringen kommer att innebära ett betydande ingrepp i landsbygden och en stor omställning för oss som bor här. Därför tycker vi att kommunen har ett ansvar att säkerställa att informationen når ut till invånarna, trots vi är medvetna om att det ligger på exploatörens ansvar att informera om planerna”.

Flera frågetecken kring bygge på Lugnåsberget: ”Ökat bilberoende”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDetaljplanerFramtidsbyggetLugnåsMariestads kommunRadhusTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.