Hoppa till huvudinnehållet

Hova rörledningsaffär bygger nya stora lokaler vid E20: ”Ser jättemöjligheter”

Publicerad:
En illustration som tagits fram över hur Hova rörledningsaffärs nya stora lokaler vid E20 ska se ut.
En illustration som tagits fram över hur Hova rörledningsaffärs nya stora lokaler vid E20 ska se ut. Foto: Hans Karppinen, Mofallius AB

Hova rörledningsaffär söker nu bygglov för att resa nya lokaler för sin verksamhet, som man planerar ska stå färdiga i början av 2025.

– Vi får både möjlighet att effektivisera och att utöka i framtiden, säger Richard Vanebo på Hova rörledningsaffär.

Hova rörledningsaffär ämnar bygga nya lokaler för sin verksamhet på ett nytt, ännu oexploaterat, industriområde vid E20 i Hova. Företaget har nu lämnat in bygglovsansökan för satsningen som innebär att det samlar sin verksamhet på en adress i Hova.

– En stor fördel är att vi får mycket bättre logistikhantering när vi har allt på ett ställe. Vi får också nya fräscha lokaler. Det är även ett sätt ge tillbaka till vår personal, som får en trevlig arbetsplats, säger Richard Vanebo som driver företaget tillsammans med Anna Danielsson.

Det nya industriområdet ligger väster om Hova, mellan järnvägen, E20 och Industrigatan. Hova rörledningsaffär har tomten längst söderut, närmast Industrigatan.

Företaget har fått information om att man från kommunens sida ska börja ta ner träd på området inom kort för att sedan bygga infrastrukturen till industriområdet under en period fram till nästa sommar.

Anna Danielsson och Richard Vanebo vid den nuvarande lokalen för Hova rörledningsaffär på Björnmossegatan.
Anna Danielsson och Richard Vanebo vid den nuvarande lokalen för Hova rörledningsaffär på Björnmossegatan. Foto: Per Claesson

Hova rörledningsaffär, som hoppas på en smidig bygglovshantering, vill komma igång med schaktningsarbeten i februari nästa år, för att under våren gjuta plattan till byggnaden. Tanken är att de nya lokalerna ska stå färdiga i januari eller februari 2025.

Det planeras för en enplansbyggnad på drygt 3000 kvadratmeter. Den innehåller såväl butik som lager, verkstad, en stor mängd kontor, konferensrum, lunchrum, omklädningsrum och gym.

Installation av värmepumpar är en viktig del av Hova rörledningsaffärs verksamhet och den nya lokalen kommer att ha bergvärme.

– Vi kommer att jobba med de senaste lösningarna, även för att kunna visa upp för kunder. Det kommer också att vara komfortkyla, säger Richard Vanebo.

På tomten ska det även enligt ritningarna byggas 40 parkeringsplatser för servicebilar under tak, samt parkeringsplatser för kunder och personal.

 • Fasaden är tänkt att byggas med grå sandwichpaneler, vilket är fabriksgjorda element med två lager stålplåt med isolering emellan. Takbeläggningen blir svart papp.
  Fasaden är tänkt att byggas med grå sandwichpaneler, vilket är fabriksgjorda element med två lager stålplåt med isolering emellan. Takbeläggningen blir svart… Foto: Hans Karppinen, Mofallius AB
 • I den stora byggnaden ska det rymmas såväl butik som lager, kontor och andra utrymmen.
  I den stora byggnaden ska det rymmas såväl butik som lager, kontor och andra utrymmen. Foto: Hans Karppinen, Mofallius AB
 • Den något lägre delen av byggnaden närmast i bild innehåller kontor, omklädningsrum, lunchrum, konferensrum med mera.
  Den något lägre delen av byggnaden närmast i bild innehåller kontor, omklädningsrum, lunchrum, konferensrum med mera. Foto: Hans Karppinen, Mofallius AB
 • Det planeras även för parkeringsplatser under tak för företagets servicebilar, till höger i illustrationen.
  Det planeras även för parkeringsplatser under tak för företagets servicebilar, till höger i illustrationen. Foto: Hans Karppinen, Mofallius AB

Hova rörledningsaffär ämnar inte utöka personalstyrkan i samband med att de nya lokalerna tas i bruk.

– Vår ambition är att bli mer kostnadseffektiva, men lokalerna är dimensionerade för att kunna växa. Vi ser jättemöjligheter för att kunna fortsätta växa, säger Richard Vanebo.

Ungefär hälften av tomten på runt 30 000 kvadratmeter lämnas dessutom orörd.

– Det finns möjlighet att expandera i framtiden, säger Richard Vanebo.

Norr om platsen där Hova rörledningsaffär ska bygga finns ytterligare två industritomter som ska göras i ordning. Richard Vanebo tror inte att det kommer att dröja särskilt länge innan det görs etableringar även där.

– Det är en boost i och med alla etableringar i Mariestad som även Gullspång och Hova kommer att dra vinning av, säger han.

Hova rörledningsaffär växer – vill bygga nya större lokaler vid E20Skog sparas som bullerskydd – dyrare förslag för att hantera dagvatten fick stödNytt industriområde på gång – söker alternativ lösning för dagvattenHova kan få nytt industriområde vid E20 – innebär satsning på flera miljoner

Artikeltaggar

Anna DanielssonBergvärmeBostad och byggenButikerBygglovE20FramtidsbyggetHandelHovaIndustrigatanNäringsliv

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.