Mariestads kommun kommer att börja använda artificiell intelligens, AI, i sin verksamhet. Det handlar om bygglovshantering och service till invånarna, men även moment inom äldreomsorgen.
– Det kan frigöra mer tid för mänsklig kontakt, säger Sara Swahnström (M), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
Var tionde person i Västra Götaland är orolig för att den ska förlora jobbet på grund av AI. Det visar en undersökning som kompetensförsörjningsföretaget Lernia har gjort.
Den känslan finns även i Mariestad. I sociala medier har det uttryckts oro för utvecklingen i kommunen efter budgetpresentationen på det senaste fullmäktigemötet. Då förklarade den politiska ledningen att de vill dra nytta av AI i kommunens verksamhet.
Äldreomsorgen är ett område där extra resurser kommer att läggas på digitalisering.
– Jag tycker att det är superintressant. Jag ska vara med på ett seminarium där Helsingborgs kommun berättar om sin satsning på AI inom hemtjänsten, säger Sara Swahnström.
Hon berättar att man i stället för trygghetskameror, som kan upplevas integritetskränkande, kan använda sig av sensorer i hemmet. De registrerar personens rörelsemönster. AI lär sig vad som är det normala och larmar när något bryter mot mönstret, till exempel om en person ramlar.
– Systemet kan sedan kopplas till larmcentralen, fortsätter Sara Swahnström.
Tid för vård
Hon förklarar att digitaliseringen inte handlar om att ersätta personal inom omsorgen.
– Syftet är att AI ska frigöra mer tid för mänsklig kontakt. Undersköterskorna ska få mer tid till att umgås, prata och vårda – det som de är utbildade för. Drömscenariot är att undersköterskorna inte gör något av det som AI kan göra.
Det kan till exempel handla om att effektivisera schemaläggningen. Då matas alla parametrar in, inklusive anställdas önskemål, och så hittar AI en lösning. Att hitta bästa rutten för hemtjänsten är ett annat exempel.
AI breder ut sig på arbetsmarknaden – då kan många tänka sig en flyttBygglov med AI-lösningar
Bygglovshantering är ett annat område där Mariestads politiska ledning tror på AI som ett bra redskap. När ansökan om bygglov skickas in elektroniskt kan systemet granska den utifrån gällande detaljplan samt plan- och bygglagen. Den sökande får svar på om det finns något som bryter mot reglerna.
– Det kommer att reformera hela arbetssättet. Du får en rättssäkrare process när ett ärende bedöms utifrån vad lagen säger i stället för personlig tyckande, säger kommunalråd Johan Abrahamsson (M).
Även när det gäller annan service till kommuninvånare finns planer på att använda AI. Vissa tjänster och frågor kan då få svar via kommunens hemsida.
Hur snart kan det här bli verklighet i Mariestad?
– Det är svårt att säga. Vi tar små steg hela tiden. Vissa delar är närmare än andra. Förhoppningsvis tar vi det första steget mot AI om ett år, Sara Swahnström.
Risker finns
Vilka risker ser du med AI?
– Nackdelen är att det kostar pengar; vi har inte så stora resurser för detta. Samtidigt finns det mycket att vinna på att satsa nu och göra besparingar på sikt.
– Det finns också en risk att detta skapar en bild av att vi avmänskligar vården, det ska vi absolut inte göra – tvärtom! Vi ska förbättra och förenkla den mänskliga vården och göra det lättare för undersköterskorna att göra sitt jobb.
Dessutom hoppas Sara Swahnström att digitaliseringen bidrar till att kommunen klarar den framtida kompentensförsörjningen inom omsorgen.