Hoppa till huvudinnehållet

Utmaningar väntar – så ska Mariestad få pengar från staten: ”Har regelbundna möten”

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), berättar att det pågår olika dialoger som kommer att stötta kommunen under den expansion som kommer att ske till följd av batterifabriken. Arkivbild.
Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), berättar att det pågår olika dialoger som kommer att stötta kommunen under den expansion som kommer att ske till följd av batterifabriken. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mariestad gläds åt Volvos batterifabrik, men för kommunen innebär det också stora ekonomiska utmaningar. Vänsterpartiet tycker att kommunen ska be staten om hjälp. Enligt kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) pågår dialogen redan.

– Vi har regelbundna möten, säger han.

Det var under budgetdebatten på kommunfullmäktige nyligen som frågan lyftes. Marie Engström Rosengren (V) yrkade att Mariestads kommun ska uppvakta staten för att få stöd i de utmaningar som följer av den kraftiga expansion som Mariestad står inför.

– Det vi pratar om är att staten går in med ett finansiellt stöd, förklarade hon.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Johan Abrahamsson, håller med henne i sak.

– Det vore självmord att inte ta hjälp av regionen och staten, konstaterade han under sammanträdet.

Han berättade också att kommunen redan har möten med såväl representanter för Volvo som med den nationelle samordnaren Klas Ericson och med statliga företrädare.

– Vi har regelbundna avstämningsmöten. Det har vi haft sedan det stod klart att vi får etableringen. Vi har kontakt med de personer vi behöver och har arbetat upp ett helt nytt kontaktnät, säger han när MT ringer upp.

Politiker i Mariestad tycker att kommunen ska få statligt stöd för att hantera utvecklingen som följer av batterifabriken.
Politiker i Mariestad tycker att kommunen ska få statligt stöd för att hantera utvecklingen som följer av batterifabriken.

– Finansieringen är en fråga bland många andra som diskuteras, fortsätter Johan Abrahamsson.

Kommer Mariestad att få statligt stöd?

– Jag kommenterar inte om det finns något konkret. Jag vet vilka saker jag ska lyfta och vilka utfästelser vi har fått.

Johan Abrahamsson tycker dock att Mariestads kommun borde få statligt stöd, precis som när stora verksamheter läggs ner och många förlorar jobbet.

– Utmaningen är ju egentligen densamma vid utveckling, fast åt andra hållet. Sedan är infrastrukturen statlig, den ska inte kommunerna bekosta.

Jobbar proaktivt

Han konstaterar att det finns flera kommuner som har det tufft till följd av näringslivets expansion. Kiruna där hela staden ska flyttas för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta är ett exempel, Skellefteå med Northvolts batterifabrik ett annat.

– Vi ser larmrapporter därifrån. Jag tycker att det är bättre att jobba proaktivt. Därför tar jag, tillsammans med utpekade tjänstepersoner, de kontakter vi behöver nu.

– Det handlar inte om en skrivelse i frågan eller vilken regering det är, utan snarare om att bygga upp ett kontaktnät samt ett nät av rutiner och erfarenhet. Jag har bra ingångar.

Han förklarar att moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden från Mariestad är till god hjälp liksom regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, Helén Eliasson (S) samt vice ordförande Lars Holmin (M).

Några ytterligare detaljer vill inte Johan Abrahamsson avslöja.

– Det kan störa processen i fel skede. Vi kommer att göra en presentation när vi har något att berätta.

Artikeltaggar

EkonomiExpansionFramtidsbyggetGruvbrytningJohan AbrahamssonKirunaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMarie Engström RosengrenMariestadModeraternaNorthvoltSkellefteåVänsterpartiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.