Ett steg närmare en batterifabrik i Mariestad har tagits när detaljplanen nu har vunnit laga kraft.
– Och det utan överklaganden. Vi känner att det finns stöd och entusiasm för det här stora projektet, säger Jörgen Gustafsson, kommunikationschef på Volvo Battery.
I dag är de drygt 20 personer hos lastbilstillverkaren Volvo som jobbar med projekteringen av battericellsfabriken i Mariestad.
– Vi kommer vara ett 40-tal personer strax efter årsskiftet, berättar Jörgen Gustafsson.
I dag sitter projektledning fysiskt i Göteborg och Skövde, men de har också ett kontor i Mariestad.
Den nya ledningen söker nu en HR-chef och behöver sedan rekrytera processexperter och produktionsexperter och andra typer av experter inom batteriproduktion.
– Det handlar dels om att bygga upp företagets struktur, dels om att planera själva battericellsproduktionen, förklarar Jörgen Gustafsson.
Planen är att börja bygga sent 2024 eller tidigt 2025.
– Då kommer byggnadsprojektledningen att hamna i Mariestad. Produktionsledningen kommer i ett senare skede. Än så länge så förbereder vi två saker, dels hur vi ska bygga anläggningen och vad den ska innehålla, dels vilken sorts maskiner vi behöver och vilken sorts personal vi ska rekrytera.
Men just nu är det fokus kring förberedelserna för ett stort byggprojekt.
– Det är ett maratonlopp med inlagda spurtpriser. Det tar några år innan första batteriet kommer att lämna fabriken. Det första batteriet tror vi att vi ska kunna producera 2028.
Rekryterar från utlandet
Vad gäller framtida rekrytering till projektledning och senare till fabriken som kommer att behöva en rad olika kompetenser, så finns det utmaningar.
– På ett sätt är det lätt att rekrytera till oss. Volvo är ett populärt företag. Men det är brist på en del kompetenser inom Sverige, till exempel elektriker och underhållsexperter. Det finns ett begränsat antal människor i Sverige. Vi har redan nu rekryterat från utlandet, berättar Jörgen Gustafsson.
Men hittills har projektet gått enligt plan.
Alldeles nyligen tog AB Volvo ett steg närmare bygget av batterifabriken i och med att detaljplanen för byggplatsen utanför Mariestad vann laga kraft.
– Det är en milstolpe, det kändes väldigt bra att kunna ticka den boxen, säger Jörgen Gustafsson som är nöjd över att den gick igenom utan att någon överklagade.
Nu återstår ett miljötillstånd från länsstyrelsen. Och Volvo har ännu inte lämnat in den eftersom det är många delar som måste finnas med i ansökan.
– Det är en lång process, men vi räknar med att samrådshandlingarna ska vara klara före årsskiftet.
Handlingarna går då ut till berörda myndigheter, organisationer och de som påverkas av etableringen på olika sätt.
Företaget börjar inte att upphandla byggentreprenörer förrän miljötillstånd och bygglov är på plats.
– Vi diskuterar nu internt om vilka entreprenörer som skulle kunna vara möjliga.
Skakigt i byggbranschen
För närvarande är Sverige inne i en konjunktur där det skakar i många branscher, inte minst i byggbranschen. Varslen börjar dugga tätt och en del byggnadsarbetare kanske väljer att gå till andra branscher så det helt enkelt kan bli brist på den yrkeskategorin.
Jörgen Gustafsson kan se en utmaning i detta.
– Men det måste tas i den ordning det måste tas. Om man nu har lämnat en bransch så kan man ju också komma tillbaka till en bransch. Men självklart ser vi en utmaning.
– Men vi kan också konstatera att det byggs stora fabriker, det byggs stora batterifabriker. Det går att lösa de här problemen.
Jörgen Gustafsson tycker att det är både kul och intressant att se att det faktiskt går att bygga en så här stor anläggning på en plats som Mariestad och i en bygd som Skaraborg, som är så småskaligt, och där man måste samarbeta och samverka för att skapa förutsättningar för att ro allt i land.
– Det är oerhört inspirerande att kunna göra detta på en plats som Mariestad, Detaljplanen är bara ett exempel på hur väl kommunen, med en liten organisation och begränsade resurser, förmår att handskas med det här stora projektet, säger Jörgen Gustafsson.