Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill se färdiga bostäder – sätter upp stoppdatum för bygge

Publicerad:
Kommunen säljer åtta fastigheter på Sjölyckan till Chilid group. Där ska företaget bygga 40 bostadsrätter fördelade på tio hus.
Kommunen säljer åtta fastigheter på Sjölyckan till Chilid group. Där ska företaget bygga 40 bostadsrätter fördelade på tio hus. Foto: Charlotte Ferneman

Över 40 nya bostäder planeras i norra Mariestad. Två exploatörer köper mark av kommunen för att bygga radhus och bostadsrätter i flerfamiljshus i Sjölyckan.

Den stora satsningen står Chilid group för. Företaget planerar för 40 bostadsrätter fördelat på åtta hus som man ska bygga vid Fartygsvägen. Företaget har sedan 2021 haft option på marken. Nu genomförs köpet.

Chilid group betalar 300 000 kronor per tomt, totalt 2,4 miljoner kronor, för åtta fastigheter. Priset är satt med hjälp av en mäklare som på kommunens uppmaning gjort en värdering av tomterna.

Sedan tidigare äger Chilid group fyra grannfastigheter. Där har företaget påbörjat ett bygge av flerbostadshus. Bygget avstannade i december förra året, till följd av konjunkturen. Nu är planen att det ska dra igång igen till våren.

Kommunen ställer också upp krav på Chilid group att bygget ska genomföras. Senast den 31 december 2025 ska de fyra fastigheterna inom kvarteret Sänningen vara klara och för kvarterat Hornborgasjön gäller den 1 juli 2026.

Sedan tidigare har en första huskropp uppförts. Bygget har avstannat till följd av konjunkturläget, men kommer att återupptas till våren.
Sedan tidigare har en första huskropp uppförts. Bygget har avstannat till följd av konjunkturläget, men kommer att återupptas till våren. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunen har även beslutat att sälja tre tomter i kvarteret Fegen till NA fastigheter. Företaget var det enda som kunde svara upp mot kommunen krav på omgående byggnation.

Tomterna finns i området som tillhör den första etappen av Sjölyckan. Där har det mestadels byggts rad- och parhus, vilket det även blir denna gång. Radhusen kommer att få en träkonstruktion, vilket anses positivt ur hållbarhetssynpunkt.

På kartbilden nedan är kvarteret Fegen markerat.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterFastigheterFegenFramtidsbyggetMariestadRadhusSjölyckan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.