Hoppa till huvudinnehållet

Ny aktör vill bygga 500 bostäder i Mariestad: ”Långsiktig satsning”

Publicerad:
Mikael Fjällglim är styrelseordförande för Sjöporten holding som nu satsar på bostäder och verksamhetslokaler i Mariestad.
Mikael Fjällglim är styrelseordförande för Sjöporten holding som nu satsar på bostäder och verksamhetslokaler i Mariestad.

Sjöporten holding har stora planer för Mariestad. Det nya företaget vill bidra till att det byggs 500 bostäder i kommunen under de närmaste fem åren.

– Vi vill Mariestads bästa, säger bolagets styrelseordförande Mikael Fjällglim.

Bolaget Sjöporten holding har funnits sedan i våras. Bakom namnet döljer sig Mariestadsbaserade företag som Stenmarks bygg och Erik Tiberg fastigheter.

– Alla är lokalt förankrade, utom jag. Jag är outsidern från Göteborg, säger Mikael Fjällglim och skrattar.

Men helt obekant med trakten är han inte. Hustruns släkt är från Mariestad och sonen har gått på ishockeygymnasiet. Genom sitt företag Development partner har han också ett väletablerat samarbete med Erik Tiberg fastigheter och Stenmarks bygg.

Kompisgäng

Nu satsar de tillsammans för att bidra till behovet av bostäder och verksamhetsfastigheter i Mariestads kommun.

– Det är kul att göra något med kompisar som man litar på och har ömsesidig respekt för, säger Mikael Fjällglim och förklarar att investeringen är långsiktig.

Målet är att kunna bygga 500 bostäder. Fjällglims företag är vana vid att ta fram detaljplaner och tänker göra detsamma i Mariestad.

– Största delen blir att köpa kommunal mark och ta fram detaljplaner för det. Vi kan även tänka oss att köpa befintlig mark som är planlagd och byggklar, förklarar han.

Köper mark

Kommunen säljer området som är inringat med röd ram till Sjöporten holding. Tomten finns i det blivande industriområdet Sund nära Sandbäcken.
Kommunen säljer området som är inringat med röd ram till Sjöporten holding. Tomten finns i det blivande industriområdet Sund nära Sandbäcken. Foto: Mariestads kommun

Sjöporten holding kommer även att jobba med verksamhetsfastigheter. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände nyligen ett markanvisningsavtal med fastighetsutvecklaren om en 9 760 kvadratmeter stor tomt i norra delen av det nya industriområdet Sund. Priset är satt till 235 kronor per kvadratmeter, vilket ger en totalsumma på 2,3 miljoner kronor.

Sedan tidigare är det klart att XR solutions kommer att etablera sig på en grannfastighet. Inriktningen i området kommer att vara logistik och verksamheter som berör transporter. Men vem Sjöporten ska bygga åt vill inte Mikael Fjällglim avslöja i dagsläget.

– Vår investering är genuin. Kommunen vill att man ska söka bygglov inom sex månader och det har vi som intention att göra, säger han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDetaljplanerFastigheterFramtidsbyggetGöteborgKommunstyrelsenMariestadSandbäckenXR

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.