Hoppa till huvudinnehållet

Två nya fängelser skapar mängder av jobb: ”Berör många människor”

Publicerad:
En ny öppen anstalt och en nytt fängelse med säkerhetsklass två, byggs strax utanför Mariestad. Staten satsar flera miljarder på bygget.
En ny öppen anstalt och en nytt fängelse med säkerhetsklass två, byggs strax utanför Mariestad. Staten satsar flera miljarder på bygget. Foto: Charlotte Ferneman

Flera miljarder satsas just nu på att bygga två nya fängelser i Mariestad. Under den fem år långa byggtiden kommer upp emot 2 000 personer vara involverade i projektet.

Henrik Gustavsson jobbar för det statliga bolaget Specialfastigheter och är projektledare för mastodontbygget vid Rödjans nuvarande öppna anstalt i Mariestad.

– Det är ett skriande behov av anstaltsplatser. Vi kan inte bygga fort nog, Kriminalvården är i stort behov av platser, säger han.

När allt är klart ska det finnas 336 nya anstaltsplatser i två helt nybyggda hus, Det ena är en utbyggnad av den redan befintliga öppna anstalten där det blir 192 platser, den andra är ett fängelse med säkerhetsklass två, med totalt 144 platser.

Nästa år ska majoriteten av byggnaderna vara klara. Utöver de två boendehusen så ska också lokaler för sysselsättning och utbildning stå färdiga.

Men byggnationen fortsätter också under åren 2025-2026 då man går vidare och bygger storkök och ett lager för driftverksamhet. När allt står klart ska 2 900 nya kvadratmeter tas i bruk.

Det är Specialfastigheter som kommer att stå som ägare av husen och sedan hyra ut ytorna till Kriminalvården.

Många lokala företag

I dagsläget är det 180 personer som jobbar på bygget. Huvudentreprenör är NCC som håller ihop hela projektet. NCC i sin tur har många underentreprenörer som ger jobb åt ett stort antal lokala företag.

– När vi når toppen av byggnationen nästa år som kommer det nog vara 250 yrkesarbetare igång samtidigt, berättar Henrik Gustavsson.

Men 250 yrkesarbetare på gång samtidigt, betyder också att det är många fler personer som kommit och gått sedan byggstarten 2021. Innan byggnationen är i hamn räknar man med att 2 000 personer har varit involverade i bygget på ett eller annat sätt.

– Det är många människor det berör. Byggbranschen är en stor motor för ekonomin och sysselsättningen.

Liksom andra byggprojekt så påverkas även detta av lågkonjunktur och krig i Ukraina.

– Utmaningen är tid och ekonomi. Vi har en hög inflation och har fortfarande ett världsläge som påverkar materialleveranserna till viss del. Det har blivit bättre, och det har lugnat sig på materialsidan, men inflationen slår lite nu. Och tiden är det skriande behovet.

Totalt investerar Specialfastigheter nästan tre miljarder kronor i byggnationen.

Sekretess för byggjobbare

Givetvis är det skillnad att bygga ett fängelse jämfört med en ”vanlig” myndighetsbyggnad. Det handlar förstås om ett säkerhetstänk, både med tanke på säkerhet mot rymning, men också på informationssäkerheten.

Skillnaden märks kanske mest för entreprenörerna.

– Det tar lite längre tid innan en entreprenör blir godkänd att jobba här. Det handlar om vem som ska få tillgång till ritningar och vilka ritningar man ska få tillgång till. Den som måste ha information från en ritning är den som måste ha den för att utföra sitt arbete.

Om det behövs större tillgång till ritningar och Specialfastigheters system, så görs särskilda bakgrundskontroller av de personerna.

För alla byggjobbare som är involverade gäller sekretess.

Totalt 2 000 personer kommer att ha varit involverade i bygget av fängelserna innan allt är klart.
Totalt 2 000 personer kommer att ha varit involverade i bygget av fängelserna innan allt är klart. Foto: Charlotte Ferneman

När byggprojektet är färdigt så lär det, lågkonjunktur till trots, inte vara arbetsbrist för byggjobbare i Mariestad.

Redan nu pågår utbyggnaden av pappersfabriken Metsä Tissue som också räknar med att ha uppåt 2 000 byggjobbare fram till 2025.

I slutet av 2024 beräknar också Volvo komma igång med sitt jätteprojekt att bygga en ny batterifabrik.

– Jag tror inte att vi har förstått vidden av det, säger Henrik Gustavsson.

Men en sak i taget. Nu ska bygget i utkanten av Mariestad först stå färdigt. Och det är bråttom.

Henrik Gustavsson berättar om utmaningen att bygga snabbt nog, eftersom Kriminalvårdens behov är akut.
Henrik Gustavsson berättar om utmaningen att bygga snabbt nog, eftersom Kriminalvårdens behov är akut. Foto: Charlotte Ferneman
Populära böcker på fängelset – bibliotekarien: ”Större bredd än man kan tro”Finansutskottets ordförande tog intryck av Mariestads tillväxt: ”Staten behöver vara med på banan”Fängelset Rödjan växer så det knakar – Björkgren: ”Som svampar ur jorden”Så skapas jobbtrivsel på fängelserna i Mariestad – ska motverka avhoppNya anstalten i Mariestad kan få fler platser vid utökat uppdrag – chefen: ”Vi kan fördubbla”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättByggnationEntreprenörskapFängelseFramtidsbyggetInflationKriminalvårdenMariestadMetsä TissueNCCRödjanSpecialfastigheterUkraina

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.