Hoppa till huvudinnehållet

Ny möjlighet lämna förslag till Gullspångs kommun – med omröstning på nätet

Publicerad:
En ny möjlighet att lämna förslag för att utveckla Gullspångs kommun har nu lanserats.
En ny möjlighet att lämna förslag för att utveckla Gullspångs kommun har nu lanserats. Foto: Per Claesson

Knappt hade den nya e-tjänsten Gullspångsförslaget lanserats förrän fem förslag om hur Gullspångs kommun kan utvecklas kommit in. Nu väntar digital omröstning som avgör om förslagen går vidare.

– Det är superspännande, säger kanslichef Marion Johansson.

Gullspångsförslaget är en ny e-tjänst där boende, förbipasserande eller andra kan skicka in ett förslag på något som bör ändras, utvecklas eller tillföras. För att lämna ett förslag får man logga in med bank-id.

Om ett inskickat förslag godkänns av handläggare på kommunen läggs det upp i e-tjänsten för omröstning. Vem som lagt förslaget framgår också. För att förslaget ska gå vidare till utredning inför politiskt beslut krävs 40 röster.

– Lägga förslag kan alla som tycker något om Gullspångs utveckling göra, även de som bara passerar som till exempel turister. Rösta på förslagen kan bara folkbokförda i Gullspångs kommun, det är ändå deras skattepengar, säger Marion Johansson, kanslichef på kommunen.

Marion Johansson är kanslichef på Gullspångs kommun.
Marion Johansson är kanslichef på Gullspångs kommun. Foto: Per Claesson

Tanken med den digitala omröstningen är att sålla ut frågor som har ett större intresse från de som enbart omhuldas av enstaka personer.

Olika förslag

I skrivande stund har det kommit in fem förslag som finns listade på e-tjänsten, som nås på Gullspångs kommuns webbplats.

Att skapa en uteservering vid Briq i Hova är ett förslag som lämnats in.
Att skapa en uteservering vid Briq i Hova är ett förslag som lämnats in. Foto: Stian Lysberg Solum

Att skapa en uteservering vid Briq i Hova där det idag finns parkering och flytta parkeringsplatserna till en outnyttjad tomt intill är ett av förslagen. Det föreslås också att en cykelbana ska byggas mellan Gullspång och Hova, att kommunen ska stötta med frukt till skolbarn, att det anläggs en lekplats i Gullspång och att det ordnas med en gunga för rullstolsburna.

Att anlägga en cykelbana mellan Gullspång och Hova har också föreslagits i den nya e-tjänsten.
Att anlägga en cykelbana mellan Gullspång och Hova har också föreslagits i den nya e-tjänsten. Foto: Claudio Bresciani / TT

Medborgarförslag

Tidigare gick det att lägga vad som kallas medborgarförslag i Gullspång, men det togs bort 2015. Hur medborgarförslag hanteras styrs av kommunallagen och det ska alltid beslutas om förslagen av kommunfullmäktige. Formerna för Gullspångsförslaget är friare och till exempel gränsen på 40 röster kommer att utvärderas.

Att kommunen ska stötta med frukt till skolbarn är ett förslag.
Att kommunen ska stötta med frukt till skolbarn är ett förslag. Foto: Charlotte Ferneman

Sedan tidigare finns i grannkommunen Kristinehamnsförslaget med ett liknande upplägg. Där har de senaste åren över hundra förslag lämnats och flera har även gått vidare till politisk behandling.

Liknande e-tjänster finns även i bland annat Göteborg och Linköping, men Gullspång är först i nordöstra delen av Västra Götalandsregionen.

– Det är spännande, vi vill testa detta, säger Marion Johansson, som är glad över att det redan kommit in flera förslag.

En bakgrund till att Gullspångsförslaget lanserats är ett uppdrag från politiken att se över möjligheten för medborgare att lämna förslag och synpunkter. Dessutom har Vänsterpartiet lämnat en motion med ett mer specifikt förslag, att införa en e-tjänst för medborgarförslag.

Motionen beslutades av kommunfullmäktige att anses som besvarad med hänvisning till utredningen.

Är idén i motionen nu genomförd?

– Det skulle jag säga, absolut. Idén väcktes med motionen, säger Marion Johansson.

Det finns ingen åldersgräns för att få lämna förslag i e-tjänsten, men man behöver tillgång till bank-id. Barn kan ta hjälp av någon vuxen som har bank-id och stöttar idén, menar Marion Johansson. Om till exempel äldre inte har bank-id kan även de ta hjälp av någon med bank-id eller få hjälp vid kommunens bibliotek.

Invånare ska kunna lämna förslag i Gullspång – och rösta på dem

Artikeltaggar

GullspångGullspångs kommunHovaKommunfullmäktigeMedborgarförslagMotionerOmröstningarPolitikVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.