Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Tränarprofilen tar över IFK Mariestad: ”Alla bitar måste falla på plats”

Publicerad:
Reporter Erik Wallskog
Erik Wallskog
erik.wallskog@mariestadstidningen.se
Gudmundur ”Gummi” Magnusson är ny huvudtränare i IFK Mariestad. Det presenterade klubben i samband med ett spelarmöte under torsdagskvällen.
Gudmundur ”Gummi” Magnusson är ny huvudtränare i IFK Mariestad. Det presenterade klubben i samband med ett spelarmöte under torsdagskvällen. Foto: Erik Wallskog

Efter fem år som huvudtränare i IFK Mariestad kliver Henrik ”Frasse” Josefsson åt sidan.

Under torsdagskvällen meddelade Mariestadslaget att tränarprofilen Gudmundur ”Gummi” Magnusson tar över huvudansvaret från och med 2024.

– Så länge man har en stabil stomme med lyhörda spelare finns alla möjligheter att utvecklas. Det är det som driver mig fortfarande, säger ”Gummi”.

Tidaholms Gif, Skövde AIK och Tibro AIK är bara några av klubbarna som han har basat över. 2024 gör Gudmundur ”Gummi” Magnusson debut inom Vadsbofotbollen.

På ett spelarmöte under torsdagskvällen meddelade IFK Mariestad att ”Gummi” är ny huvudtränare för det blåvita division tre-laget på Lekevi.

”Gummi” ledde Ulvåkers IF till en sjundeplats som nykomling i division fyra den gångna säsongen. (ARKIVBILD)
”Gummi” ledde Ulvåkers IF till en sjundeplats som nykomling i division fyra den gångna säsongen. (ARKIVBILD) Foto: Mattias Olsson

– Jag har fått någon intresseförfrågan från IFK Mariestad för flera år sedan, men då passade det inte. I fjol var jag i Ulvåker, så det är ju åt rätt håll geografiskt. Nu tar jag ett steg till, skrattar den 59-årige Skövdebon.

”Fått ett fint intryck”

För den som kan sin lokalfotboll är ”Gummi” långt ifrån ett främmande namn. På meritlistan finns uppflyttningar med såväl Skövde AIK som Tidaholms Gif och så sent som 2020 förde han upp IFK Skövde i division två.

Senast kommer den landslagsmeriterade islänningen från en ettårig sejour som huvudtränare för Ulvåkers IF.

Med sig som assisterande tränare kommer bland annat ha Sadettin Özdes.
Med sig som assisterande tränare kommer bland annat ha Sadettin Özdes. Foto: Erik Wallskog

– Jag har varit med så pass länge att jag funderar efter varje år om jag ska fortsätta. Om jag skulle träna något lag nästa säsong ville jag att det skulle vara något med en stabil och seriös träningsgrupp. Jag har fått ett väldigt fint intryck av IFK, säger ”Gummi” och fortsätter:

– Jag hoppas inte alla har för höga förväntningar på mig bara. För att lyckas som tränare krävs en kombination av tränare, spelartrupp och klubb där alla bitar måste falla på plats.

Vid sin sida som assisterande kommer Magnusson att ha sin evige följeslagare Sadettin Özdes, men även Henrik ”Frasse” Josefsson.

Efter fem år som huvudtränare tar Henrik ”Frasse” Josefsson ett steg tillbaka och blir assisterande . (ARKIVBILD)
Efter fem år som huvudtränare tar Henrik ”Frasse” Josefsson ett steg tillbaka och blir assisterande . (ARKIVBILD) Foto: Petter Virtanen

– Det går inte säga annat än att ”Frasse” har gjort det väldigt bra under sina år som huvudtränare. Jag har min filosofi, men det betyder inte att allt behöver bli som jag tänkt från början. Det finns redan något som uppenbarligen fungerar i IFK och det hoppas jag att vi kan ta vidare, säger ”Gummi”.

Sportchefen nöjd

Till vardags är Gudmundur Magnusson lärare på fotbollsgymnasiet i Skövde. Därifrån känner han några av IFK Mariestads spelare.

– Jag har haft båda bröderna Gladh (Samuel och Teodor, reds. anm.) i skolan. Sedan hade jag Alfons Keymer under en tid i Skövde AIK. Det är killar som har en inställning som jag gillar.

IFK:s sportchef, Yessin Ghaddab, är nöjd med sin nya tränarrekrytering.

Yessin Ghaddab har hittat svaret på tränarfrågan. (ARKIVBILD)
Yessin Ghaddab har hittat svaret på tränarfrågan. (ARKIVBILD) Foto: Erik Wallskog

– ”Gummi” är erfaren både som spelare och tränare. Han har varit framgångsrik på många olika nivåer och är såväl engagerad som ambitiös, säger han.

”Frasse” kliver ner som assisterande tränare. Hur kommer det sig?

– Jag och ”Frasse” har haft diskussioner under en lång tid. Han är lojal, brinner för föreningen och vill fortfarande bidra, men efter att ha varit i gruppen så länge kan det behövas nya synvinklar. Han har själv föreslagit rollen som assisterande och låta någon annan vara drivande, säger Ghaddab och avslutar:

– Det pratas ofta om en ny röst, men för vår del har det handlat mycket om att även få in en ny röst som kan tillföra något. Det känns det som att vi har nu. Vi har en bra och bred ledarstab. Enda detaljen som återstår i ”Gummis” kontrakt är kontraktslängden.

”Gummis” tidigare klubbar som tränare

1998-2002: Tidaholms Gif

2003-2007: Skövde AIK

2008: Tibro AIK

2009: Ljungskile SK (sparkad i maj)

2010: Tenhults IF (avgick i maj)

2012-2013: Skövde AIK U

2013: Skövde AIK (tog över i september)

2014: Skövde AIK U

2015-2016: Tidaholm Gif

2017-2018: Skövde Kik

2019-2020: IFK Skövde

2021: FC Skövde

2022: Varnhem/Lundsbrunn

2023: Ulvåkers IF

Artikeltaggar

Division 3 nordvästra GötalandFotbollGudmundur MagnussonIFK MariestadIFK Skövde fotbollSkövde AIKTibro AIKUlvåkers IF

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.