Hoppa till huvudinnehållet

Så många förväntas pendla till batterifabriken: ”Hur kommer Västtrafik att trafikera?”

Publicerad:
Resecentrum i Mariestad kommer att bli en viktig länk för de som ska pendla till jobbet på batterifabriken.
Resecentrum i Mariestad kommer att bli en viktig länk för de som ska pendla till jobbet på batterifabriken. Foto: Charlotte Ferneman/ARKIV

Varifrån kommer de framtida medarbetarna att pendla till jobbet på batterifabriken i Mariestad?

En rapport ger fler frågor än svar.

– Men nu har vi något att utgå från, säger Thord Andersson, uppdragsledare vid Skaraborgs kommunalförbund.

Så kan den framtida pendlingen till Mariestad se ut, enligt ett scenario.
Så kan den framtida pendlingen till Mariestad se ut, enligt ett scenario. Foto: Trivector

Västra Götalandsregionen samt Skaraborgs kommunalförbund har plockat fram siffror, baserat på statistik från 2020, på hur Volvos kommande etablering av en batterifabrik kan påverka pendling samt befolkningsutveckling.

Kollektivtrafiken i centrala Mariestad lär expandera när befolkningsmängden ökar.
Kollektivtrafiken i centrala Mariestad lär expandera när befolkningsmängden ökar. Foto: Charlotte Ferneman

I rapporten finns flera alternativ men ett av dem bygger på att den nya fabriken i Korstorp kommer att innebära 5 000 arbetstillfällen och att pendlandet sker ungefär som i dagsläget.

Senare har Volvo meddelat att cirka 3 000 kommer att jobba på fabriken år 2030 då serieproduktionen startar.

– När arbetet inleddes hade inte Volvo släppt några siffror på antalet anställda. Det här baseras på Volvos fabrik samt några följdetableringar. Siffran 5 000 tog vi fram för att ha något att räkna efter, säger Thord Andersson, uppdragsledare vid Skaraborgs kommunalförbund.

Nästan alla

Enligt ett scenario kommer nästan alla (5 000) som jobbar på fabriken att åka från Skaraborg. Knappt 100 beräknas pendla från övriga Västra Götaland samt grannlän. I ett annat scenario beräknas att tio procent av arbetskraften komma från kommuner utanför Skaraborg.

Etableringen förväntas även medföra ytterligare 2 351 förvärvsarbetande Mariestadsbor i andra branscher och verksamheter. Av dem kommer 1 812 bo i tätorten, 160 i kransorter och 380 på landsbygden. För Gullspång handlar det om 70, Töreboda 176 och Skövde 201 förvärvsarbetande.

Thord Andersson, Skaraborgs kommunalförbund.
Thord Andersson, Skaraborgs kommunalförbund. Foto: Privat

Enligt det scenariot förväntas befolkningsökningen i Skaraborg bli mellan 14 000 och 16 000 personer, varav 12 853 tros bosätta sig i Mariestad. Gullspång spås öka med 385 invånare och Töreboda med 965. För Skövde handlar det om en ökning med 1 096.

Flera alternativ

Det finns ytterligare två scenarier i rapporten: om de flesta nyinflyttade väljer att bosätta sig i tätorten framför landsbygden eller om Skaraborg inte klarar av kompetensförsörjningen utan var tionde kommer att veckopendla. Det sistnämnda har blivit en effekt i Skellefteå efter Northvolts etablering.

– Där är det vanligt. ”Fly in, fly out” är ett begrepp i Skellefteå, säger Thord Andersson.

Det finns även beräkningar på hur det kan bli om Volvos etablering kompletteras med en mängd följdetableringar i Skövde. I så fall handlar det om 6 000 arbetstillfällen i Mariestad och 3 000 i Skövde.

– Ingen av oss tror att det kommer att bli så. Men vi måste förbereda oss, nu har vi ett räkneverk när det kommer en stor etablering.

Flera rapporter

Rapporten, som är en av flera som tas fram av kommunalförbundet inför det som kallas ”omställning Skaraborg”, kommer bland annat att användas då trafikpolitiska mål bestäms och när regionens kollektivtrafiknämnd jobbar med hur stor andel som kommer att pendla.

– En aktör som Volvo har ett stort intresse i hur deras anställda tar sig till och från jobbet. En annan fråga är hur Västtrafik kommer att trafikera. De kan köra via Mariestads resecentrum men även via tågstationen i Töreboda som ligger hyggligt nära.

Sedan tidigare finns det en delregional utvecklingsstrategi om att det ska vara 300 000 invånare i Skaraborg år 2030. Det handlar om en ökning med 30 000 jämfört med nuläget. Mellan 2000 och 2020 var ökningen 15 000.

– Nu är det dubbelt så många på halva tiden. Men tittar på vi på något av scenarierna i rapporten är vi snart där.

Vilka är de största utmaningarna för kommunerna?

– Att få igång byggandet, rådet från Skellefteå är ”bygg, bygg, bygg”. Företag som vill etablera sig i Skaraborg måste få möjlighet till det, inte minst att elen räcker. Sedan måste även kommunerna se över sin platsutveckling; vad erbjuds de nya skaraborgarna utanför arbetslivet? Vad går att göra på fritiden och hur vacker är en plats?

Förväntad pendling

Så här beräknas, enligt ett scenario i rapporten där de nya skaraborgarna beter sig såsom dagens 270 000 invånare, pendlingen bli om det blir 5 000 medarbetare vid batterifabriken.

3 919 kommer att ta sig till jobbet från Mariestad, varav 3 020 från tätorten, 266 från kransorterna samt 633 från landsbygden. 334 lär pendla från Skövde, 294 från Töreboda, 117 från Töreboda och 122 från Götene. 45 tros åka från Lidköping. 63 beräknas pendla från övriga Västra Götaland samt från grannlän.

Källa: Skaraborgs kommunalförbund

Mönster

Pendling till jobb i Mariestad

Mindre än 15 minuter 76 procent

15-30 minuter 12 procent

30-45 minuter 9 procent

45-60 minuter 2 procent

60-90 minuter 1 procent

Statistiken gäller år 2020.

Källa: Skaraborgs kommunalförbund

Artikeltaggar

FramtidsbyggetKollektivtrafikLandsbygdMariestadNorthvoltPendlingSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundSkövdeStatistikTrafikVästra GötalandsregionenVästtrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.