Hoppa till huvudinnehållet

Efter prognosen – Abrahamsson kritisk till befolkningssiffrorna: ”Märkligt”

Publicerad:
Johan Abrahamsson (M) är kritisk mot regionens prognos för befolkningstillväxt och menar att den bland annat medför felaktiga prioriteringar i vårdplaneringen.
Johan Abrahamsson (M) är kritisk mot regionens prognos för befolkningstillväxt och menar att den bland annat medför felaktiga prioriteringar i vårdplaneringen. Foto: Charlotte Ferneman/ARKIV

Enligt Skaraborgs kommunalförbund ska Skaraborg växa till 300 000 invånare år 2030.

Regionens prognos lyder på 9 000 fler invånare fram till 2035.

– Regionen tittar bakåt och inte framåt. Det är farligt, säger Mariestads kommunalråd Johan Abrahamsson (M).

Skaraborgs kommunalförbunds delregionala prognos, Drus, pekar på att antalet invånare i Skaraborg ska öka från dagens 270 000 invånare till 300 000 invånare år 2030. Ökningen är elva procent.

Motstridiga befolkningsprognoser – extra stor skillnad i Mariestad

Regionens prognos är mer försiktig och tyder på en ökning med bara 3,3 procent, till 279 000 invånare år 2035. Siffrorna kommer från statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det är märkligt att regionen lutar sig på SCB:s siffror och inte de siffror vi, tillsammans med regionen tagit fram, säger Johan Abrahamsson.

Han säger att regionens siffror ligger till grund för sjukvårdens planering, inklusive ambulansfrågan. Det skulle därmed medföra att bland annat bemanningen blir fel och inte räcker till.

– Det gäller främst Mariestad, Falköping, Skövde och Vara. De kommunerna kommer att få de tyngsta Volvobitarna.

Hur agerar ni?

– Vi kan inte strida om en siffra, regionen har bestämt sig att vår Drus inte gäller. Vi ser till att tillväxten blir av, att byggnationerna kommer igång. Sedan får regionen komma efter och anpassa sig.

Riskerar man inte ytterligare eftersläpningar i vården?

– Det är ingen hemlighet. Skaraborg har en akutmottagning, procentuellt sett borde Göteborg ha tre akuter och inte sex som de har just nu.

Minimalt

Abrahamsson säger att om regionens siffror stämmer så får Mariestad en befolkningsökning på 230 personer till 2040.

– Då blir det fel, vi har satsningar från bland andra Metsä tissue, Kriminalvården och XR Logistik plus Volvo i Mariestad de närmaste åren, säger Johan Abrahamsson.

Abrahamsson säger att frågan har lyfts i regionens strategiska nämnd.

– De som tog upp det fick svaret att om alla har önskesiffror så skulle Skaraborg ha en miljon invånare. Där ser man hur nonchalant man tar i en fråga. Vi står inför tusentals arbetstillfällen i Mariestad samt Skaraborg och det läggs ingen planering för det.

Artikeltaggar

FalköpingFramtidsbyggetJohan AbrahamssonKriminalvårdenLogistikMariestadModeraternaNämnderSamhälleSCBSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundStatistikVårdVård och omsorgXR

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.