Hoppa till huvudinnehållet

Rapporten: Så kan handeln komma att utvecklas i Mariestad till 2040

Publicerad:
Per Andersson, senior analytiker på HUI Research spenderade närmare två timmar i stadshuset för att  hjälpa handeln förstå vad framtiden kan bjuda på.
Per Andersson, senior analytiker på HUI Research spenderade närmare två timmar i stadshuset för att hjälpa handeln förstå vad framtiden kan bjuda på. Foto: Mattias Johansson

Mariestads kommun vill växa till 40 000 invånare år 2040. Nu har Mitt Mariestad fått en rapport kring hur handeln kommer att påverkas – och vad som händer om man inte når målen.

I veckan presentearde HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut, sin rapport om Mariestads handels framtid.

Per Andersson, senior analytiker på HUI, presenterade bakgrundsfakta kring hur svensk handel har utvecklats de senaste tjugo åren. Han tittade också på Mariestads siffror i dag och presenterade tre scenarion beroende på hur stor befolkningstillväxt kommunen ser fram till 2040.

Det ena utgår från att Mariestad lyckas med att nå målet 40 000 invånare 2040. Det andra utgår från Statistiska centralbyråns förväntade tillväxt av 182 personer, och ett tredje tittar på ett eventuellt mellanting där kommunen når 33 000 invånare.

– SCB:s siffror har inte uppdaterats sedan innan Volvo valde att etablera sin fabrik här, så vi tyckte att det även skulle vara intressant att se ett mellanting där Mariestad inte tar er hela vägen men ändå ser en tillväxt, säger Per Andersson.

Vänersalen i stadshuset fylldes med verksamhetsrepresentanter.
Vänersalen i stadshuset fylldes med verksamhetsrepresentanter. Foto: Mattias Johansson

Bra förutsättningar

Han noterar att Mariestad i nuläget följer rikssnittet när det gäller bland annat åldersfördelning, utbildning och inkomst, något som han menar är bra.

– Det finns inga förutsättningar i Mariestad som ser dåliga ut för att handeln ska växa. Just nu pendlar något fler ut ur staden än de pendlar in, men det kommer att förändras snart.

Även handeln i centrum har bra förutsättningar redan idag.

– Nu ligger Mariestad strax över rikssnittet med 17 procent när det gäller centrums andel av omsättningen, men då räknar man inte med något på östra sidan av tågrälsen. Om man inkluderar Ica Oxen och Systembolaget blir siffran istället 40 procent, säger Per Andersson.

När kommunen väl växer betonar Per vikten av att hålla centrum levande.

– Det går att göra förenligt med externhandelsområden, men det måste göras rätt. Exempelvis kan man inte låta klädhandeln flytta ut ur centrum, det har vi sett ger en väldigt negativ effekt. Men att placera verksamheter som kräver mer utrymme utanför stadskärnan kan vara gynnsamt.

STOCKHOLM 20210119 -  Person handlar i matbutik. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040
STOCKHOLM 20210119 - Person handlar i matbutik. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040 Foto: Anders Wiklund/TT

Försiktig etablering

Andersson menar att politiken behöver vara vaksamma kring vilka etableringar de tillåter vid E20.

– Man kommer ha många intressenter på de områdena när ni växer men det är viktigt att utvärdera vilka som faktiskt funkar att släppa in utan att skada handeln i centrum, säger han.

Han föreslår att området öster om järnvägsspåret där bland annat Oxen ligger skulle vara en bra plats att låta handeln utvecklas och etableras.

– Det är utpekat som ett utvecklingsområde och skulle passa bra för att stärka centrum, säger Per Andersson.

Hur snabbt man bör göra detta beror på hur tillväxten går.

– Sätt inte igång och bygg ut allt direkt utan vänta lite och låt det ta den tid det behöver. En för tidig överetablering riskerar inte bara att leda till konkurs för de nya företagen utan även för de verksamheter som redan finns här, säger Andersson.

Ingela Sandstedt, Mio Mariestad, ser fram emot att se Mariestad växa.
Ingela Sandstedt, Mio Mariestad, ser fram emot att se Mariestad växa. Foto: Mattias Johansson

Varierade siffror

De olika scenarion som tagits fram visar på väldigt skilda världar beroende på hur stor påverkan fabriksetableringen får.

– Om man når de mål som satts kommer dagligvaruhandeln kunna öka med 625 miljoner i omsättning, medan sällanköpshandeln kan öka med 330 miljoner om man exkluderar e-handeln.

Samma siffror om befolkningen inte ökar alls är en ökning på 40 miljoner i dagligvaror och en minskning på 13 miljoner i sällanköpsvaror.

– Det är som natt och dag. Om man inte ser någon tillväxt kan man lika gärna lägga ner. Då kommer vi att se en nedmontering.

Något Per Andersson tycker är väldigt intressant är att siffrorna ser bra ut även om målet inte nås men det ändå blir en befolkningstillväxt.

– Då ser vi en ökning på 330 miljoner i dagligvaruhandeln och strax över 200 miljoner i sällanköpshandeln. Det innebär mycket expansion och stora förändringar för kommunen.

Mariestad står inför stora förändringar om tillväxtsmålet föverkligas.
Mariestad står inför stora förändringar om tillväxtsmålet föverkligas. Foto: Charlotte Ferneman

City för alla

Bland det första som bör utökas är kafé-, restaurang- och boendeverksamheter.

– Som det ser ut nu kommer vi att sakna gästbäddar 2040 så vi jobbar på att få hit hotellkedjor, säger kommunalråd Johan Abrahamsson (M).

En utmaning som Per identifierar är att se till att stadskärnan ska vara för alla.

– Stadskärnor som bara har fokus på åldersgruppen 60+ blir väldigt tysta och tomma. Det är viktigt att locka in de unga och få familjer i omlopp, säger han.

När genomgången är klar berättar Per för tidningen att det viktigaste att ta med sig från genomgången är att Mariestad kommer att se en stor förändring.

– Det kommer att vara en helt annan vardag för handlarna i Mariestad år 2040. Köpkraften kommer att öka avsevärt vilket innebär både möjligheter för nya aktörer men också expansionspotential för de som finns här.

Han poängterar dock att det fortfarande ligger i framtiden.

– 17 år är ganska lång tid och allt kommer att ske stegvis. I närtid ser situationen ut att bli värre för handlarna men om befolkningsökningen blir av kommer det att bli bättre längre fram, säger han.

Peter Thim, ordförande i Mitt Mariestad är nöjd över rapporten. Arkivbild.
Peter Thim, ordförande i Mitt Mariestad är nöjd över rapporten. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Spännande utveckling

Mitt Mariestad var de som beställde rapporten tillsammans med kommunen. Deras ordförande Peter Thim var på på plats under eftermiddagen.

– Det var detta vi ville ha. Vi står inför en spännande framtid oavsett vilket scenario som inträffar. Det kan bli hur positivt som helst, och även om vi inte når de högsta siffrorna ser det bra ut, säger han.

Ingela Sandstedt, Mio Mariestad, är också nöjd med rapporten.

– Det är väldigt intressant att se hur man kan förvänta sig utvecklingen framåt, säger hon.

Hon känner sig hoppfull inför framtidens möjligheter.

– Det ska bli jätteroligt att följa med i Mariestads tillväxt, säger Ingela Sandstedt.

De har Mariestads framtid i sina händer: ”Staden kommer att förändras”

Artikeltaggar

E20EkonomiExpansionFramtidsbyggetHandelIca OxenMariestadOmsättningSCBTillväxt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.