Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhet för alla på gång- och cykelbanor

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ibland rastar jag min hund på stadens gång och kombinerade gång- och cykelbanor, och ibland ute i skog och mark.

Problemet för oss när vi använder gång- och cykelbanor är att jag inte ständigt kan ha uppsikt bakåt. Därför vill jag vädja, och även uppmana cyklister som ibland i hög fart kommer bakifrån för att köra om hundekipaget att uppmärksamma hundföraren på att du kommer.

Hundar med sitt luktsinne, som är tusenfalt bättre än människans, går bokstavligen dit nosen leder den. Detta innebär att hundar ibland gör väldigt tvära svängar tvärs över cykelbanan.

Nu säger cyklande vän av ordning att "du får väl hålla ordning på din hund". Och det är helt rätt - jag ska hålla ordning på hunden. Men ibland hinner jag helt enkelt inte med att antingen vända uppmärksamheten bakåt för att kontrollera eventuellt kommande cyklister, eller fånga in hunden i kortare koppel.

Så därför är min övertygelse att samtliga hundägare som rastar sina hundar, skulle bli mycket tacksamma om cyklister uppmärksammar oss på att ni kommer bakifrån. Antingen med hjälp av ringklockan som finns på cykeln, eller genom att helt enkelt tala om att ni är på väg att köra om oss. När jag blir uppmärksammad på detta kan jag stanna och hålla in hunden i kort koppel.

Genom denna enkla åtgärd kan vi hjälpas åt att förhindra onödiga olyckor som kan vålla stora skador på både cyklist och hund.

Jag tackar på förhand för hjälpen med denna ganska enkla åtgärd!

"Bekymrad hundägare"

Artikeltaggar

Trafik