Årets sommar startade bra för Mariestads besöksnäring, men den regnade snabbt bort. Flera delar av turistverksamheten klarade sig galant, medan andra led av den grå himlen.
Varje år sammanställer kommunen hur sommaren har gått för Mariestads besöksnäring. Nu har de färdigställt årets statistik.
– Det har i det stora hela varit ett bra år även om man jämför med åren innan pandemin. Inte ett rekordår på något sätt men ändå bra, säger Anna Söderman, näringslivsutvecklare hos kommunen.
Hon beskriver en sommar som startade med rekordbra månader, men som efter maj och juni började tappa.
– I och med det dåliga vädret tappade vi farten ganska snabbt, säger hon.
Boendeverksamheterna är de som har gått bäst. Hotell, vandrarhem och stugbyar såg en ökning på över sex procent när det gäller antal gästnätter jämfört med föregående år. Även ställplatserna har haft en bra sommar.
– Ställplatserna ser en jätteökning, där kommer ju också gästerna hela året. I centrum har vi haft i princip full beläggning fram till mitten av september, säger Anna.
Semestrar hemma
Hon tror att pandemins resemönster fortfarande påverkar.
– Under pandemin började många svenskar semestra inom landet. Det är något vi ser fortsätter. Man har fått upp ögonen för det som finns närmare till hands, säger hon.
Däremot har campingen gått allt sämre.
– Vi har inga specifika siffror just för Mariestad, men Skaraborg har minskat med 7.8 procent och Göta kanalområdet med 9.4 procent, säger Anna.
Sammanlagt räknar kommunen på att Mariestads boendeverksamheter omsatt cirka 80 miljoner kronor under sommaren.
– Det är baserat på hur mycket besökare spenderar enligt Turistbyrån Västsverige så det är inte helt säkra siffror. Men det handlar om rätt bra pengar att få in i Mariestad, säger Anna.
Väderberoende
Att det har gått så bra beror enligt Anna på närheten till många intressanta uteaktiviteter.
– Vänern är en oerhörd tillgång. Dessutom kan man göra dagsutflykter till områden som Skara sommarland och Kinnekulle, och Kvarnstensgruvan i Lugnås får mer besökare för varje år som går, säger hon.
Men styrkan är också det som skapat mest problem när vädret inte har samarbetat.
– Vi är väldigt väderberoende. Många av de svenska besökarna avbokade till exempel i båthamnarna som inte har haft en särskilt stark sommar.
Vädret stoppade inte de internationella gästerna. Ungefär 30 procent av gästnätterna var utländska besökare, främst från Norge, Tyskland och Nederländerna. Men även antalet besökare från Danmark och Italien har ökat.
– Det har varit väldigt gynnsamt, säger Anna.
Restaurangerna ska också ha haft det ovanligt svårt detta året.
– Vi har fått signaler på att svenska besökare håller i plånboken mycket mer än de gjort tidigare. Dessutom är det flera restauranger som är beroende av sina uteserveringar, säger Anna.
Hål att fylla
Efter den ovanligt gråa sommaren har kommunen insett att det finns utvecklingspotential bland turistattraktionerna.
– Mycket hänger på naturen så det finns hål att fylla. Frågan blir om det är något kommunen bör göra eller om det bör göras av privata aktörer, säger Anna.
Kommunens bild av sommaren delas i mångt och mycket bland Mariestads privata aktörer.
– Sommartider är alltid bra här. Den stora skillnaden har varit att augusti klingade av tidigare. Vi var i princip fullbelagda juni och juli, säger Tony Bustad, Hotel Wiktorias ägare, och tillägger:
– Åker man till en sommarort som Mariestad vill man hitta på något utomhus.
Bra start
Även Hotell Aqva har märkt av ett tråkigare avslut på sommaren.
– Juli och augusti har varit sämre än de senaste två åren. Det har inte varit ett stort glapp i omsättningen men gästnätterna minskade, säger Hotellets ägare Sofia Svensson.
Hon poängterar också att de som säljer golfpaket sett flera avbokningar på grund av regn.
– Mariestad har inte så mycket som sticker ut att erbjuda när det gäller turistattraktioner inomhus.
Enligt Sofia kan man avläsa att storstäderna är årets vinnare just när det gäller turism.
– Där finns det shopping, museer, inomhusscener och upplevelsecentra för alla åldersgrupper inomhus.
Handeln nöjd
När det gäller handeln har inte näringslivsutvecklaren någon statistik.
– Men vi har fått signaler om att det har varit en rätt bra sommar, säger hon.
Det är något som Jan Stål, verksamhetsansvarig för Mitt Mariestad, håller med om.
– Det har varit ganska hygglig handel i och med hur bra våren var fram till runt midsommar. Efter det blev juli och augusti sämre för de flesta, säger han.
Även här är vädret en stor orsak.
– Mindre folk har varit ute på stan och de evenemang vi har haft har påverkats väldigt mycket. Ett exempel är kultur- och skördefesten som hade väldigt få besökare under fredagen som regnade bort, men desto fler under lördagen, säger Jan.
Handeln har också märkt av tillflödet av internationella gäster.
– Vi har fått känslan av att de utländska besökarna stannar länge, vilket självklart kan ha med kronans läge att göra. Främst har vi sett fler danska och franska besökare, säger han. och tillägger:
– På sikt kommer det förhoppningsvis flytta in fler verksamheter allt efter Mariestad växer. Vi är också ganska unika i att ha ett levande centrum, det ska vi ta vara på, säger han.