Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan firade 60 år med konsert: ”Imponerande och inspirerande!”

Publicerad:
En stark kör av nuvarande och hemvändande Kulturskoleelever sjunger Georg Riedel.
En stark kör av nuvarande och hemvändande Kulturskoleelever sjunger Georg Riedel. Foto: Malin Bring

Lördagskvällens konsert i Töreboda kyrka blev en enastående uppvisning i mångfaldig musikalitet. Hemvändande och nuvarande elever visade prov på Kulturskolans absolut bästa, och 60-årsdagen firades på förnämligaste vis.

Två av de yngre körsångarna. Jubileumskonserten var deras första offentliga uppträdande, som de klarade galant.
Två av de yngre körsångarna. Jubileumskonserten var deras första offentliga uppträdande, som de klarade galant. Foto: Malin Bring

– Det här var en fantastisk kväll! Jag är oerhört imponerad av alla duktiga elever och måste säga att det har varit väldigt inspirerande att vara med.

Den som yttrar de uppskattande orden är Anders Börjesson, organist vid Mariestads domkyrka, som blivit tillfrågad att rycka in och ackompanjera den hemvändande eleven Joel Fleur på piano under jubileumskonserten.

Joel började spela trumpet när han gick på Kulturskolan, och studerar nu vidare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har valt att framföra ett inte alldeles enkelt stycke för trumpet och piano av Alexander Goedicke, som Anders Börjesson först var tveksam till om han skulle hinna lära sig. Fast det gick förstås strålande.

– Man får hoppa på lite utmaningar, säger domkyrkoorganisten i efterhand.

– Jag tyckte det var roligt att välja musik som var både kul att spela och kul att lyssna på, säger Joel Fleur.

Kulturskolerektor Britt-Marie Särnefält Andersson ser tillbaka på skolans 60-åriga historia.
Kulturskolerektor Britt-Marie Särnefält Andersson ser tillbaka på skolans 60-åriga historia. Foto: Malin Bring

Töreboda Musikskola startades av Lars Hay, som anställdes i kommunen 1963. Han utvecklade orkesterverksamheten, startade flera orkestrar för elever i olika åldrar, och letade upp musiker i närområdet som kunde undervisa i olika instrument. Lars Hay tog sig också an Töreboda Musikkår.

Från början var skolan en renodlad musikskola, men efter hand har fler ämnen lagts till och skolan har blivit den kulturskola den är i dag, bortsett från några magra år mellan 2009 och 2012, då kommunen skar ner på verksamheten.

– Många lärare har jobbat länge på skolan. Det är fantastiskt roligt för oss att se våra elever utvecklas, och det är särskilt kul att välkomna några av våra hemvändande elever här i kväll, säger rektorn Britt-Marie Särnefält Andersson när hon hälsar välkommen till konserten.

En kör bestående av både de yngsta och de lite äldre eleverna, förstärkta av en handfull musikaliska hemvändare, inleder och avslutar konserten med sånger tonsatta av Georg Riedel. Dessemellan framträder olika konstellationer av musiker och sångare - fiolspelare, tvärflöjtister, bleckblåsare och sångsolister.

Familjeorkestern Andersson - Krussgård river av två nummer på sina olika mässingsinstrument. Efteråt konstaterar Maria Krussgård att tiderna förändras:

– Förr la vi oss på en nivå så barnen kunde hänga med när vi valde repertoar. Numera är det tvärtom. Man får vara glad så länge man får vara med, säger hon.

Ludvig och Vincent Eriksson sjunger ”Flightless Bird, Amercian Mouth”.
Ludvig och Vincent Eriksson sjunger ”Flightless Bird, Amercian Mouth”. Foto: Malin Bring

De hemvändande bröderna Ludvig och Vincent Eriksson imponerar med en finstämd ballad till enkelt gitarrackompanjemang. Kulturskolan har betytt mycket för dem, berättar Ludvig:

– Vi lärde känna många bra lärare när vi gick här och fick möjlighet att spela och sjunga på många platser. Det gjorde att vi vande oss vid att stå på scenen, säger han.

Sångläraren Linda Nilsson dirigerar körerna.
Sångläraren Linda Nilsson dirigerar körerna. Foto: Malin Bring

När konserten är över bjuder Röda Korset på mingelfika, samtidigt som de samlar in till Världens barn - en stående tradition de har tillsammans med Kulturskolan.

– Det har varit en fantastisk konsert! Tänk att vi fick ihop alla delarna, alla sångare och instrument och alla fantastiska hemvändare, säger en glad Linda Nilsson.

– Och alla de små i kören! En del fick förstås myror i kroppen av att sitta och vänta, men de klarade sig jättebra ändå. Det var deras första konsert - tänk vilken upplevelse det blev för dem!

BILDSPEL

 • Hemvändaren Ludvig Eriksson
  Hemvändaren Ludvig Eriksson Foto: Malin Bring
 • Harry Palm Persson
  Harry Palm Persson Foto: Malin Bring
 • Systrarna Husrem
  Systrarna Husrem Foto: Malin Bring
 • Märta sjunger Gabriellas sång.
  Märta sjunger Gabriellas sång. Foto: Malin Bring
 • Två hemvändande flöjtister: Lena Blomgren och Maribell Andersson
  Två hemvändande flöjtister: Lena Blomgren och Maribell Andersson Foto: Malin Bring
 • Bleckblåsarna
  Bleckblåsarna Foto: Malin Bring
 • Familjen Andersson - Krussgård
  Familjen Andersson - Krussgård Foto: Malin Bring
 • Hemvändaren Elvira Stenberg sjunger New York State of Mind
  Hemvändaren Elvira Stenberg sjunger New York State of Mind Foto: Malin Bring
 • Lärarbandet
  Lärarbandet Foto: Malin Bring

Artikeltaggar

Alexander GoedickeAnders BörjessonGeorg RiedelKonserterKörerLinda NilssonLudvig ErikssonMariestadMusikÖrebroSångSvenska Röda KorsetTörebodaTöreboda kyrka

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.