Hoppa till huvudinnehållet

Tomten kom tidigt till Karleby – julstämning på traditionell marknad

Publicerad:
Kusinerna Juni-Gill Hesselgren och Vidar Gill fick hälsa på Tomten och fick en tidig liten julklapp i form av en godispåse.
Kusinerna Juni-Gill Hesselgren och Vidar Gill fick hälsa på Tomten och fick en tidig liten julklapp i form av en godispåse. Foto: Lisa Bring

Julmyset var totalt på den traditionsenliga julmarknaden i Karleby, som lockade många besökare. Snön som fallit under helgen täckte taken på de röda stugorna i Persgården och bidrog till den rätta stämningen.

Utanför en av de röda stugorna på Persgården i Karleby satt självaste Tomten. Han delade ut julhälsningar till besökare, gav godispåsar till barn och tog emot önskelistor. Kusinerna Juni Gill-Hesselgren och Vidar Gill var två av alla barn som gick fram till Tomten.

– Det brukar vara populärt att få hälsa på tomten, säger Tomten, som poängterade att han stavar med stort T.

Söndagens julmarknad i Karleby arrangerades av Ullervad-Leksbergs hembygdsförening och har en lång tradition. Två helger innan första advent var det julstämning i de gamla röda stugorna, med julbasar, kaffeservering och samt glögg och korv.

Berit Bertilsson brukar vara med och dansa på midsommarfirandet i Karleby. Nu var hon även med på julmarknaden som försäljare.
Berit Bertilsson brukar vara med och dansa på midsommarfirandet i Karleby. Nu var hon även med på julmarknaden som försäljare. Foto: Lisa Bring

Det var trångt i stugan där det var försäljning av olika sorters hantverk, lotter och hembakt bröd och fika. En av utställarna var Berit Bertilsson från Ek, som var med som försäljare för första gången på länge. Hon sålde bland annat presentpåsar, förkläden och annat som hon sytt i återbrukat tyg.

– Det är viktigt att återanvända tyger och ge dem nytt liv, säger hon och konstaterade att det var mycket folk på julmarknaden.

Det instämmer Gunilla Broberg, sekreterare i Ullervad-Leksbergs hembygdsförening, i. Hon och runt åtta-tio damer bakade på lördagen brödkakor i på gammaldags vis i eldad ugn. På söndagsförmiddagen bakades vetelängder, som det var strykande åtgång på.

– Alltid hittar man något att ge bort till jul, säger Gunilla Broberg.

Gull-Britt Svensson och Maj-Britt Lundstedt sålde honung och senap samt julkransar på julmarknaden i Karleby.
Gull-Britt Svensson och Maj-Britt Lundstedt sålde honung och senap samt julkransar på julmarknaden i Karleby. Foto: Lisa Bring
Det var stundtals trångt i de röda stugorna på söndagens julmarknad.
Det var stundtals trångt i de röda stugorna på söndagens julmarknad. Foto: Lisa Bring
Juni Gill-Hesselgren fick en godispåse av Tomten.
Juni Gill-Hesselgren fick en godispåse av Tomten. Foto: Lisa Bring

Artikeltaggar

HantverkJulmarknaderLeksbergMänskligtMariestadUllervad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.