Hoppa till huvudinnehållet

Massiv utbyggnad av kärnkraft – då kom Skaraborg på tal

Publicerad:
Skövdepolitikern, tillika näringsutskottets ordförande, Tobias Andersson (SD) ser Skaraborg och Mariestad som en rimlig plats för en kärnkraftsreaktor.
Skövdepolitikern, tillika näringsutskottets ordförande, Tobias Andersson (SD) ser Skaraborg och Mariestad som en rimlig plats för en kärnkraftsreaktor. Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen planerar för en massiv utbyggnad av kärnkraft under de kommande åren, det blev tydligt under torsdagens pressträff.

Då passade Skövdepolitikern Tobias Andersson (SD) på att slå ett slag för sina hemtrakter.

– Jag tror att det finns god potential till att faktiskt, på sikt, etablera kärnkraftverk i Skaraborg, säger han.

Tidöpartierna är överens om ett nytt tillägg i Tidöavtalet, ett tillägg som innebär en plan för implementering av ny kärnkraft. Senast 2035 vill man att ny kärnkraft, med en totalt effekt som motsvarar två storskaliga reaktorer, ska vara på plats och fram till 2045 ska dessutom en ”massiv utbyggnad” av kärnkraft genomföras.

Exakt vad ”massiv” innebär står inte helt klart, men det talas om ”exempelvis tio nya storskaliga reaktorer”.

Skövdepolitikern, tillika ordförande i riksdagens näringsutskott, Tobias Andersson (SD) ser det som fullt rimligt att Skaraborg kan komma att ha en reaktor på plats inom de kommande 20 åren.

– Om vi anstränger oss redan nu så är jag övertygad om att vi kan ha det på plats 2045. Sedan behöver vi ju ny elproduktion eller kraftproduktion långt innan det och då finns det ju olika tillvägagångssätt, men förhoppningsvis kan vi ha en reaktor på plats tidigare än 2045, säger han.

När Tidöpartierna presenterade en färdplan för ny kärnkraft berättade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) om satsningen.
När Tidöpartierna presenterade en färdplan för ny kärnkraft berättade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) om satsningen. Foto: Lars Schröder/TT

Under regeringens pressträff nämnde Andersson Varberg, Norrköping, Uddevalla och Svalöv som spekulanter på ny kärnkraft. Men han valde också att lyfta sina hemtrakter. ”Som Skaraborgare skulle jag också vilja slå ett slag för att man i Mariestad och andra kommuner i Skaraborg varit tydliga med både det elbehov som kommer att uppkomma när nya batterifabriken ska etableras men också givet att man överlag behöver säkerställa en bättre effektförsörjning”, sa han under pressträffen.

– Det skulle innebära att vi kan fortsätta den starka historia som vi har av olika typer av produktionsindustri i Skaraborg. Vi är ju ett industritungt distrikt och jag ser framför mig att vi kommer vilja fortsätta att hålla den facklan högt, säger Tobias Andersson.

Andersson ser framför sig en ”kärnkraftskapplöpning” i Sverige, och jämför den med rymdkapplöpningen, där olika kommuner och regioner kommer konkurrera med varandra om att vara först med att få en reaktor på plats i just sitt område.

Hur ligger Skaraborg till i ”kapplöpningen”?

– Jag tror att det finns god potential till att faktiskt, på sikt, etablera kärnkraftverk i Skaraborg. Nu tror inte jag att Mariestad ligger längst fram, det gör man sannolikt med Vattenfalls sajt i Ringhals, kring att få den första nya reaktorn i Sverige. Men därefter tror jag att kommuner som Mariestad, Uddevalla, Svalöv och Norrköping är näst på tur.

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.