Hoppa till huvudinnehållet

Nej till minnesplats och flaggor – på Göta Holme

Publicerad:
Enligt ett förslag skulle flaggstänger för de nordiska ländernas flaggor resas på Göta Holme. Men det kommer inte att genomföras.
Enligt ett förslag skulle flaggstänger för de nordiska ländernas flaggor resas på Göta Holme. Men det kommer inte att genomföras. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ett förslag om att skapa en minnesplats för vita bussarna-chauffören Sven Johansson samt att resa flaggstänger på Göta Holme i Gullspång har avvisats.

Olle Höijer har lämnat ett förslag till Gullspångs kommun om att skapa en minnesplats för Sven Johansson på Göte Holme. Sven Johansson var en av chaufförerna som körde de berömda vita bussarna som räddade lägerfångar från Nazi-Tyskland på 1940-talet.

I förslaget ingick också att sätta upp flaggstänger med flaggor för de nordiska länderna på Göta holme, samt även en minnesplats för Sune Jakobsson.

Förvaltningen har utrett vad detta skulle kosta och kommit fram till en kostnad på runt 600 000 kronor. Då ingår kostnader för projektledning med efterforskning av insatserna med de vita bussarna samt kostnader för monument och flaggstänger.

Förslaget i tjänsteskrivelsen var att avslå förslaget och det har en enig barn-, utbildning- och kulturnämnd beslutat att följa.

– Vi lyfte de stora insatser som gjorts med de vita bussarna för mänskligheten för att rädda judar och andra förtryckta undan Förintelsen. Men detta är inget vi kände att vi ska lägga pengar på nu. Vi måste lägga pengarna på barn och deras framtid istället för på det som varit. Det är viktigt med historisk förankring också, men vår verksamhet för barn går före, säger Victor Albertsson Tidestedt (M), ordförande i nämnden.

Röda korsets vita bussar hjälpte folk ut från Tyskland i andra världskrigets slutskede.
Röda korsets vita bussar hjälpte folk ut från Tyskland i andra världskrigets slutskede. Foto: TT
Minnesmärke över Vita bussarna-förare ska utredas

Artikeltaggar

BussarFörvaltningGullspångKulturModeraternaNämnderNöje/KulturPolitikTysklandVictor Albertsson Tidestedt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.