Hoppa till huvudinnehållet

Personer misstänks för jaktbrott – för att ha släppt ut mufflonfår på Storön

Publicerad:
Mufflonfår på en bild från Cypern.
Mufflonfår på en bild från Cypern. Foto: WoodsAndrew, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Mufflonfår och dovhjortar misstänks ha fraktats till Storön illegalt, efter att de dök upp i stora antal och orsakade oreda för stugägare på ön förra året. Sedan dess har djuren förökat sig och nyligen hölls jakt på ön.

Vilthandläggare på länsstyrelsen vill helt ha bort djuren från ön, men saknar lagstöd för att kräva detta.

En polisutredning om jaktbrott, där ett antal personer delgivits misstanke, är nu i sitt slutskede.

I början av förra året upptäckte stugägare på Storön till sin stora förvåning att stora flockar av mufflonfår och dovhjort kommit till ön. Djuren blev snart ett problem för stugägarna och har så förblivit sedan dess.

– De gör skada i trädgårdarna, de äter upp träd och buskar och förorenar mycket, skiter rent ut sagt. De är mycket spillning överallt. Djuren är överallt och rör sig även mellan husen. En del är också rädda för dem, vad jag känner till har det inte varit några incidenter, men baggarna har stora horn och ser lite hotfulla ut. De står och fnyser och särskilt barnfamiljer är rädda för dem, säger Thomas Johansson, ordförande för samfällighetsföreningen som samlar stugägarna på ön.

  • Mufflonfår
    Mufflonfår Foto: privat
  • Foto: privat
  • Foto: privat

Störst problem orsakas av mufflonfåren. Dovhjortarna är skyggare av sig och syns inte lika ofta.

– Vi har efterlyst att vi vill bli av med djuren. Det här är djur som inte är en naturlig del av faunan och det är väldigt olämpligt att ha dem här, säger Thomas Johansson.

Istället har djuren förökat sig och blivit fler.

– Det var väl 30-40 mufflonfår från början. Nu har de lammat jättemycket det här året och det är himla många, säger en annan sommarstugeägare på Storön.

Jakt på ön

Denna stugägare var kvar på ön när det nyligen en dag utan förvarning dök upp jägare med hundar som drev bort mufflonfår från stugområdet. Strax därefter hörde han skott som avlossades en bit därifrån på ön.

– Jag blev faktiskt förbannad. Det hade kunnat hända att någon var ute och plockade trattkantareller, säger stugägaren som berättar att han försökte prata med jägarna men att de undvek kontakt.

– Det är oansvarigt. Det här är inga riktiga jägare, utan mer cowboys, säger stugägaren.

Mufflonfåren menar han är halvtama.

– Det är ingen sport att jaga dem, utan mer slakt, säger han.

Hålls i hägn

Mufflonfår och dovhjort hålls normalt i hägn för uppfödning. Joakim Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, ser ingen annan förklaring till att djuren kommit till ön än att de transporterats dit av någon, vilket är olagligt.

– Vi är övertygade om att de är utkörda och hägnat vilt får inte släppas i naturen, säger han.

Länsstyrelsen har varit i kontakt med ägaren till en stor del av marken på Storön. Denne har uppgett att djuren måste ha tagit sig ut till Storön på egen hand.

En förklaring som Joakim Carlsson helt avvisar. Det finns inte några kända observationer av frigående mufflonfår i trakten kring Otterbäcken. Det finns hägn inom några mils avstånd, men Joakim Carlsson utesluter att en så stor grupp smitit ut och sedan i samlad trupp simmat ut till en ö.

Djurhållare är skyldiga att se efter sina hägn och rapportera om djur ändå smiter ut. Det har inte gjorts några smitningsanmälningar av vare sig mufflon eller dovhjort under den aktuella tidsperioden.

Avskjutning

Från länsstyrelsens sida anser man att djuren bör tas bort från ön helt genom avskjutning.

– De tillhör inte faunan där, det är även för många djur för den lilla ön med begränsad fodertillgång. Deras rörlighet begränsas av att det är en ö, de lever oftast på större områden än det här. Det är inte bra för djuren och inte för faunan och växtligheten på ön. Det finns också stugägare som blir drabbade av närvaron. Hela situationen är dålig, säger Joakim Carlsson.

Mufflonfår betecknas som en främmande art som inte hör hemma i svensk fauna. Jakttiderna är därav generösa, det är tillåtet att skjuta djuret året runt.

Men på länsstyrelsen ser man i dagsläget inte att man har möjlighet att kräva en avskjutning. Länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt, men den som utför en sådan jakt måste ha jakträtten på sin sida. Och den tillhör markägaren.

– Ägaren till den här fastigheten motsätter sig att skjuta bort djuren, konstaterar Joakim Carlsson.

Kan sprida sjukdom

Även på andra håll i landet misstänks mufflonfår ha placerats ut illegalt. Länsstyrelsen i Stockholm har nyligen uppmanat alla med jägarexamen att skjuta mufflonfår om de dyker upp på mark där man har rätt att jaga, har DN rapporterat.

Ett skäl till uppmaningen är att mufflonfår kan para sig med tamfår och även smittas med ett virus som leder till den dödliga sjukdomen maedi-visna.

På Storön finns det tamfår. Joakim Carlsson känner inte till den besättningen, men menar att fåren riskerar att smittas av sjukdomar.

– Det finns absolut risker för det. Detta är en av riskerna med att hägnat vilt släpps ut. Det ger oss inte mer möjligheter tyvärr, det saknas ett bra lagstöd för det, säger Joakim Carlsson.

På länsstyrelsen vill man inte spekulera i exakt hur eller med hjälp av vem mufflonfåren och hjortarna kom till Storön. Men Joakim Carlsson menar att man kan vända på frågan.

– Vem kan dra nytta av att släppa ut djuren? De köps ju av någon och det är inte gratis, det kan handla om 10 000 kronor för ett djur. De släpps inte ut för skojs skull, ett syfte kan vara att ha jakt och vissa vill ha lite mer privat jakt, som på en ö. Om man äger en ö har man jakträtt där, säger han.

Tidningen har utan framgång sökt markägaren.

Dovhjort på en annan plats än Storön.
Dovhjort på en annan plats än Storön. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Jaktbrott utreds

Sedan förra året pågår en polisutredning kring misstänkt jaktbrott.

– Misstanken är att man har fört över djur till Storön, djur som inte har sin naturliga plats där, säger Ola Sanfredsson, chef för utredningsgruppen vid Mariestadspolisen.

Ett avgörande om åtal ska väckas eller inte närmar sig.

– Utredningen är i princip klar, det vi klurar på nu är hur vi ska ta ställning i frågan, säger Ola Sanfredsson.

Ett antal personer är delgivna misstanke om jaktbrott i utredningen. Hur många personer som är misstänkta eller vilken roll dessa misstänks ha i ett eventuellt brott vill inte Ola Sandfredsson uppge i detta skede av utredningen.

Stugägaren som var på plats på Storön vid jakten som skedde nyligen är besviken på att inte samhället kan agera med större kraft kring djuren som inte hör hemma på ön.

– Att man får göra så här och samhället inte har verktyg för att handha det, polisen och länsstyrelsen är bakbundna, det är för jävligt tycker jag, säger han.

Bild på mufflonfår i en djurpark.
Bild på mufflonfår i en djurpark. Foto: Eder Thorunensis, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDjurOtterbäckenSamhälleSkyddsjaktUtredningarVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.