Hoppa till huvudinnehållet

S-kvinnor firade 100 år i Mariestad: ”En slump att vi såg att det är jubileum”

Publicerad:
Ida Ekeroth Clausson och Margareta Olin tittar på gamla tidningsurklipp från S-kvinnor Mariestads hundra år som gått. På jubileumsfirandet gick det att ta del av historien, samtidigt som klubben blickade framåt.
Ida Ekeroth Clausson och Margareta Olin tittar på gamla tidningsurklipp från S-kvinnor Mariestads hundra år som gått. På jubileumsfirandet gick det att ta del av historien, samtidigt som klubben blickade framåt. Foto: Lisa Bring

Med musik, middag, tal och minnen firade S-kvinnor i Mariestad hundraårsjubileum.

– Det var lite av en slump som vi såg att det är jubileum i år, säger Ida Ekeroth Clausson (S).

S-kvinnor, Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund, grundades 1920 i Sverige. Redan 1923 startades en lokalklubb i Mariestad, en av de första i Skaraborg, som firade hundraårsjubileum på lördagen.

Med mingel, musik och specialinbjudna gäster firades de hundra åren som gått och framtiden. På plats fanns även medlemmar som kan klubbens historia, en av de äldsta som var med på firandet blev medlem på 1960-talet.

Under årens lopp har S-kvinnor lokalt gjort mycket och arbetat med bland annat skolfrågor, jämställdhet och fred. De har även haft ett fotbollslag som spelade i Korpen. Lagets målvakt var Ulla Göthhager, som senare blev socialdemokratiskt kommunalråd i Mariestad. Det gick att se laget på en av de gamla bilder som låg framme.

I pärmar fanns också gamla protokoll och inbjudningar från S-kvinnor.

– Jag och Anita Olausson åkte till föreningsarkivet i Lidköping, det är en fantastisk verksamhet de har bedrivit, säger Ida Ekeroth Clausson (S), riksdagsledamot och ordförande i S-kvinnor Skaraborg och med i förbundsstyrelsen. Hon har tidigare varit ordförande i S-kvinnor Mariestad.

S-kvinnor Mariestad hade letat upp gamla bilder och andra dokument från klubbens verksamhet under 100 år.
S-kvinnor Mariestad hade letat upp gamla bilder och andra dokument från klubbens verksamhet under 100 år. Foto: Lisa Bring

Hon var specialinbjuden gäst tillsammans med EU-parlamentarikern Carina Ohlsson (S) från Lidköping, som har varit ordförande för S-kvinnor nationellt.

Under firandet höll de båda gästerna tal, men ordet var också öppet för alla gäster på firandet, poängterade Anita Olausson som är ordförande i S-kvinnor Mariestad.

På en röd fana som S-kvinnor Mariestad har står det att föreningen bildades i november 1923.

– 90-årsjubileet missade vi tyvärr, men vi har hittat att 80 år och 25 år firades. Det är spännande historia som finns bevarad, säger Ida Ekeroth Clausson.

Trubaduren David spelade proggmusik på jubileumsfirandet.
Trubaduren David spelade proggmusik på jubileumsfirandet. Foto: Lisa Bring

Artikeltaggar

Anita OlaussonCarina OhlssonHistoriaIda Ekeroth ClaussonJämställdhetJubileumMariestadPolitikS-kvinnorSkaraborgSocialdemokraterna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.