Hoppa till huvudinnehållet

Skas hjälper Sahlgrenska med fetmaoperationer: ”Kortar köerna i regionen”

Publicerad:
Skaraborgs sjukhus tar på sig ett stort uppdrag nästa år för att beta av kön till fetmaoperationer i hela regionen.
Skaraborgs sjukhus tar på sig ett stort uppdrag nästa år för att beta av kön till fetmaoperationer i hela regionen. Foto: Roland Svensson

Nästa år är planen att Skaraborgs sjukhus ska utföra 435 fetmaoperationer. Det är 150 fler än året före.

Det meddelade operativa hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen.

Skaraborgs Sjukhus får i uppdrag att göra 150 fler fetmaoperationer nästa år utöver de 285 som sjukhuset tidigare fått i uppdrag att utföra. I uppdraget ingår även uppföljande besök. Det uppdraget är redan inarbetat i ersättningen för 2024.

Även i år ska Skaraborgs sjukhus göra 10 fetmaoperationer fler än vad som är avtalat för patienter som väntar på operation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i den regiongemensamma kön.

Totalt står 550 personer i kö för att göra en fetmaoperation i Västra Götalandsregionen. För att få genomgå en fetmaoperation krävs remiss från vårdcentralen eller annan läkare. Beslut om operation fattas efter genomgång av patientens situation och enligt uppställda kriterier.

– Vi är väldigt glada att Skaraborgs sjukhus vill ta på sig ett utökat uppdrag. Det är ett viktigt område. Det här kommer att hjälpa till att korta köerna. Sahlgrenska har inte lyckats operera enligt plan och nu tar Skaraborg på sig ett mycket större uppdrag vilket är mycket positivt, säger My Alnebratt, ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

Skaraborgs sjukhus tillförs enligt beslut i nämnden, 515 000 kronor för att utföra de tio ytterligare operationerna i år.

Artikeltaggar

My AlnebrattSahlgrenska UniversitetssjukhusetSjukhusSjukvårdSkaraborgSkaraborgs sjukhusVård och omsorgVårdcentralerVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.