Hoppa till huvudinnehållet

Lorik Bunjaku, 16, uttagen till landslagsläger: ”Största som hänt hittills”

Publicerad:
Lorik Bunjaku gjorde 7 mål på 13 matcher för IFK Mariestad i division tre nordvästra Götaland den här säsongen. I nästa vecka ska Bunjaku, som numera tillhör Degerfors IF, dra på sig de svenska landslagsfärgerna. (ARKIVBILD)
Lorik Bunjaku gjorde 7 mål på 13 matcher för IFK Mariestad i division tre nordvästra Götaland den här säsongen. I nästa vecka ska Bunjaku, som numera tillhör Degerfors IF, dra på sig de svenska landslagsfärgerna. (ARKIVBILD) Foto: Petter Virtanen

Den 27 november samlas 66 fotbollsspelare på Bosön för att visa upp sig inför framtida uttagningar till P07-landslaget.

En av alla talanger som kommer vara på plats utanför Stockholm för att visa framfötterna är Mariestadskillen Lorik Bunjaku.

– Det här det största som har hänt hittills i min fotbollskarriär, säger 16-åringen.

Under sommaren lämnade Lorik Bunjaku IFK Mariestad för att flytta till fotbollsgymnasiet i Degerfors. Trots sin ringa ålder och att han bara gjorde 13 matcher blev den unge anfallstalangen IFK:s bästa målskytt i division tre med sina sju fullträffar.

Efter en stark höstsäsong i Degerfors IF:s U19- och U21-lag ska Bunjaku nu försöka slå sig in i landslaget. Mellan den 27-30 november samlas 66 spelare födda 2007 på Bosön för att visa upp sig inför framtida landslagsuttagningar.

Lorik Bunjaku, tackades av i IFK Mariestad i samband med hemmamatchen mot Götene IF den 30 juni. (ARKIVBILD)
Lorik Bunjaku, tackades av i IFK Mariestad i samband med hemmamatchen mot Götene IF den 30 juni. (ARKIVBILD) Foto: William Freidlitz

– Att bli uttagen till ett landslagsläger är någonting jag har strävat efter sedan ett år tillbaka och jobbat för varje dag, säger Lorik Bunjaku glatt.

Allsvensk konkurrens

Landslagslägret är till för att förbundskaptenerna ska få bekanta sig med såväl nya som gamla spelare. Förutom träningar kommer det även att spelas internmatcher.

– När jag fick kallelsen var jag inte riktigt lika sansad som jag är nu. Hade det varit för ett år sedan hade jag nog varit väldigt nervös, men nu har jag intalat mig själv att jag inte hade blivit uttagen om jag inte hade gjort någonting bra, säger Bunjaku och fortsätter:

– Samtidigt har jag inte åstadkommit något. Jag är ödmjuk inför lägret och tror inte att jag är något.

En av spelarna Lorik Bunjaku ska konkurrera med är AIK:s Jonah Kusi-Asare som noterades för fyra allsvenska inhopp den här säsongen.
En av spelarna Lorik Bunjaku ska konkurrera med är AIK:s Jonah Kusi-Asare som noterades för fyra allsvenska inhopp den här säsongen. Foto: JESPER ZERMAN

Konkurrensen på landslagslägret är dessutom stenhård. Bland de 66 uttagna finns flera spelare som redan har A-lagskontrakt i allsvenska klubbar och på anfallspositionen ska Lorik Bunjaku bland annat konkurrera med Jonah Kusi-Asare, som A-lagsdebuterade för AIK i allsvenskan under hösten.

– Jag ska göra det jag är bra på och visa upp mig själv. Det ska bli kul att tävla mot de bästa spelarna i min ålder. Jag ska utmana mig själv och inte bara göra de enkla grejerna, utan jag vill sticka ut.

”Bättre målgörare nu”

Ska man tro IFK-produkten själv är det en betydligt bättre Lorik Bunjaku som åker till landslagslägret i nästa vecka än den anfallaren som lämnade Lekevi i somras.

– De första månaderna i Degerfors har varit grymma. En av tränarna, Mikael Eklund, gör ett otroligt jobb och har verkligen fått mig att förstå min roll som forward. Jag har blivit en bättre målgörare nu.

De första månaderna i Degerfors har varit grymma.
Lorik Bunjaku.

På vilket sätt?

– Jag har blivit mycket vassare på huvudet och i avslutslägena. Jag har fattat att målen görs i boxen och försöker inte att hämta boll så mycket. Sedan har jag blivit mycket mognare i hur jag värderar olika situationer.

En av många anledningar till den snabba utvecklingen är träningsdosen.

– När jag spelade i IFK tränade jag tre gånger i veckan. Nu har jag runt sju pass i veckan. Här uppe lever man fotboll, avslutar Lorik Bunjaku.

Artikeltaggar

FotbollIFK MariestadLorik Bunjaku

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.