Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen behöver dra tillbaka lönegolvet – gör om och gör rätt

Publicerad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Signaturen Claes Lindh, Gullspång skriver att Centerpartiet inte bryr sig om lönedumpning och vill se massinvandring eftersom vi inte står bakom regeringens förslag om en minsta lön för arbetskraftsinvandrare på 27 300kr. Påståendena stämmer inte alls.

År 2022 kom 24 000 arbetskraftsinvandrare till Sverige. Det kan knappast betraktas som massinvandring. Att anställa en arbetskraftsinvandrare är en lång och inte alltid enkel process. Det gör företag bara om man inte kan hitta arbetskraften i Sverige. Många arbetskraftsinvandrare som arbetar inom ex. djurhållning når inte upp till det nya lönekravet, men det innebär inte att de utför ett okvalificerat arbete. Arbetet kräver särskild kompetens även om den inte är högkvalificerad. Många företag säger att de gärna skulle anställa arbetslösa i Sverige om de hade rätt kompetens – men kan helt enkelt inte hitta arbetslösa kvalificerade personer som klarar jobbet.

Att vi står bakom lönedumping är också en osanning. Förutsättningen för en arbetskraftsinvandrare att få komma till Sverige och jobba är att han eller hon har en kollektivavtalsenlig lön som börjar runt 22.000 kronor. Alltså en lön som motsvarar den lön andra som arbetar med samma sak inom samma bransch har. Arbetskraftsinvandring kan därför omöjligt leda till lönedumpning. Regeringens lönegolv däremot riskerar att urholka hela den svenska modellen där löneutvecklingen sätts av arbetsmarknaders parter. Inte av politiken.

Regeringens lönegolv har fått massiv kritik från många olika håll. Det motverkar varken fusk eller leder till att fler arbetslösa kommer i arbete. Regeringen behöver nu dra tillbaka lönegolvet – gör om och gör rätt.

Jonny Cato (C) talesperson migrationspolitik Ulrika Heie (C) riksdagsledamot Skaraborg

Artikeltaggar

Arbete