Hoppa till huvudinnehållet

Bolag, näringsverksamhet och skattepengar

Publicerad:
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Varför vill kommunledningen starta bolag i kommunal regi kan man undra. Har det inte gått lite för långt med kommunens så kallade satsningar med våra skattepengar.

Enligt kommunallagen 2 kap 7 § får kommuner och landsting bedriva egen näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget.

Oppositionen måste stoppa detta vansinniga slöseri med våra skattepengar. Töreboda och Gullspång börjar förstå att det är farligt att samarbeta med Mariestads kommun. Att starta ett vårdbolag som kunde bedriva sjukvård var olagligt, men att starta bolag för lokalvård bland annat är tydligen helt okej? Bolaget får absolut inte göra någon vinst enligt paragraf 7. Får kommunen gå med vinst?

Självkostnadsprincipen förbjuder inte överskott, den förbjuder att kommunen bedrivs med vinstsyfte. Balanskravet innebär att kommunen inte får gå med underskott. Intäkterna ska överstiga kostnaderna, det vill säga kommunen måste gå med överskott.

Varför kommunala bolag?

Möjligheten att finansiera verksamhet i bolag via koncerner utgör det främsta argumentet till varför kommunerna driver bolag. I en koncernkonstruktion kan kommunen utjämna resultat mellan bolag, så kallade koncernbidrag och idka skatteplanering.

Sedan har vi Jubileumsteatern där en privat näringsidkare får hjälp med miljoner kronor i ”stöd” för sin verksamhet genom bland annat kraftigt reducerad hyra under fyra år.

Varför kan inte kommuner som huvudregel ge stöd till enskilda näringsidkare?

Kommuner får inte ge understöd till enskilda personer om det inte framgår av en särskild lag att detta är tillåtet. En sådan lag är exempelvis socialtjänstlagen som innebär att kommunen har rätt och skyldighet att lämna bidrag och stöd till enskilda och familjer som har rätt till hjälp enligt denna lag.

Nej, detta är inte okej och nu måste detta vansinne ta slut omgående. Vi medborgare har fått nog av detta slöseri med våra skattemedel. Varför inte satsa på vård, omsorg och skola istället?

Det ni försöker att kalla för satsningar är bara ett hån mot oss i kommunen. Liknar mer bidrag för att inte det skall kollapsa.

Vansinnig skattebetalare,

Artikeltaggar

Politik