Hoppa till huvudinnehållet

Då har det hänt igen - kommunledningen följer inte lagen

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Då har det hänt igen, vi förväntas fatta beslut utan relevanta underlag. Vid senaste mötet med kommunstyrelsen i Mariestads kommun läser majoritetspartiet (m) upp ett yrkande om att allt MTG-samarbete ska avslutas. Utan några som helst underlag röstas sedan förslaget igenom.

Det finns inga konsekvensanalyser eller ekonomiska underlag. Ingen av de nämnder som berörs av en förändring får möjlighet att yttra sig.

Vi menar att det måste finnas en ärendeberedning som ger ett tillförlitligt och fullständigt underlag för beslut. Beredningen har en viktig demokratisk funktion. Den ger medborgarna möjlighet att följa ett ärendes behandling innan fullmäktige till sist fattar beslut. Därför är en allsidig beredning av stor betydelse och helt nödvändigt för att skapa förtroende. Här är Kommunallagen mycket tydlig.

Vänsterpartiet har inte tagit ställning i frågan kring MTG-samarbetet. Vi har inga representanter i de gemensamma nämnderna och har därför svårt att värdera det som sägs kring samarbetet. I det läget blir det oerhört viktigt att ha tillgång till adekvat underlag.

Frågan kommer att avgöras vid fullmäktige i Mariestad 18 december. Vi kommer med all sannolikhet att begära återremiss för att ge majoriteten möjlighet att leva upp till lagens krav om beredning. Det är det minsta vi kan göra i ett försök att vara öppna och transparenta gentemot våra väljare. Det är också så vi vidmakthåller en demokratisk tradition.

Marie Engström Rosengren

Britta Wänström

Lisa Wallenstein

fullmäktigeledamöter (v)

Artikeltaggar

Politik