Hoppa till huvudinnehållet

Ett år efter kicken – succé för både Appelgren och Bois

Publicerad:
Reporter Peter Gustafsson
Peter Gustafsson
peter.gustafsson@mariestadstidningen.se
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Soren Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är i dag exakt ett år sedan Andreas Appelgren fick sparken som tränare för Mariestad Bois hockeyettanlag. Frustrationen i och kring laget gick att ta på efter en sämre höst än många förväntat sig.

Appelgren-nyheten slog ner som en bomb och många undrade hur i h-sicke klubben kunde sparka ikonen som burit laget både som spelare och ledare genom tiderna.

Frågan var om Bois var ett sjunkande skepp.

I en tillbakablick kan man inte säga annat än att entlidigandet fick önskad effekt för sportchefen Carl Johansson. Bois var faktiskt en match från den allsvenska kvalserien i våras och under denna höst grejade man en plats i allettan för flera veckor sedan.

Den 7 december 2022 riskerade Bois dock att missa allettan med två matcher kvar av grundserien. Manne Håkanssons 3-3-kvittering mot Skövde IK i sista omgången förblir en klassiker och tog laget till allettan på bättre målskillnad än Surahammars IF.

Medan Appelgren höll en låg profil fram till julhelgen, då han talade ut i MT, var det splittrat bland supportrar. Några ideella markerade med att sluta som funktionärer.

Allt lugnade emellertid ner sig. Några ”avhoppade” funktionärer kom tillbaka och Bois repade mod under ledning av Ronny Helander och Peter Isgren.

Faktum var att ett utdömt Bois sedan hamnade fyra i allettan, hela 26 poäng före antagonisten Skövde.

Andreas Appelgren är numera tränare för Grästorps IK, vilket varit en succé så här långt. Visserligen tappade laget seriesegern i hockeytvåan södra A efter förlust i den sista omgången i söndags. Laget är ändå en av favoriterna till att nå riktigt långt när alltvåan summeras.

GIK satsar mot hockeyettan och där är Mariestadsbon Appelgren en viktig del i pusslet. I laget finns även ex-Boisarna Helmer Rydholm och Alexander Liljedahl. En framgång för GIK vore bra för Skaraborgs hockey och en fjäder i hatten för Appelgren.

Gör succé i Grästorps IK

Mariestad Bois kommer in i allettan med en helt annan känsla än året före. Då var det minst sagt rörigt, vilket inte går att skönja nu. Istället har det varit en kamp hos spelarna och ledarna om att hitta gnistan till de betydelselösa matcherna.

En kamp som truppen förlorat.

Bois har i praktiken varit klart för allettan sedan slutet av oktober. I teorin dröjde det till mitten av november.

Sedan dess har publiken upplevt några riktiga lågvattenmärken till insatser.

Bois tappade till och med serieledningen till ärkerivalen Skövde i söndags.

Jag förstår om supportrarna undrar vad laget hållit på med på sistone, men samtidigt är förra året ett exempel på att det räcker komma femma i grundserien och ändå gå långt.

Serieupplägget ger inga bonuspoäng att ta med sig in i allettan. Det vore bra om förbundet ändrar på det till nästa säsong för att hålla liv i dramatiken.

Bois ska vara som bäst framåt våren och lagledningen har lagt upp planerna efter det. Att behöva förklara dåliga insatser under december vägs lätt upp av en framgångsrik alletta för duon Helander/Isgren.

Men det gäller att det kommer leverans på isen och i båset. Annars kan det börja blåsa.

Det går exempelvis att sätta frågetecken för hur man hittills mött ett snabbt omställningsspel från kvalificerade motståndare.

Jag ser fram emot en lång lokal hockeysäsong där varje match är en strid om viktiga poäng.

Artikeltaggar

Andreas AppelgrenCarl JohanssonGrästorps IKIshockeyMariestad Bois HCPeter IsgrenSkövde IK