Hoppa till huvudinnehållet

Rörelseåret 2024 i Gullspångs kommun

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vi vet genom forskning att både ungdomar och vuxna tillbringar en alltför stor del av fritiden sittande eller liggande. Corona och sociala media anges som förklaring till ändrade beteenden. Endast 15 procent av gymnasieungdomar kommer upp i rekommenderad rörelsedos per vecka, motsvarande för mellanstadieungdomar är cirka 30 procent. Vuxna har ett naturligt ansvar för sin hälsa medan barn och ungdomar behöver guidas.

När det gäller statistik för redovisade aktivitetstillfällen (LOK-stöd) ligger vår kommun i bottenskiktet tillsammans med andra landsortskommuner med låg medelinkomst. Våra föreningar är unika vad gäller drift och ägande av idrottslokaler, ändå är det inget självspelande piano trots kreativa lösningar. När det gäller ungdomssatsningar har vi en motion med ytterligare en fritidsgård under beredning där budskapet är att ungdomar delas in i två kategorier; de som idrottar tar den ideella sektorn hand och de som inte vill ska samhället sörja för. Jag är inte med på den retoriken, alla har ett rörelsebehov fast några vet inte om det och behöver guidas på olika sätt.

Enligt beteendeforskaren Robert Thalers begrepp Nudging (puffning) kan vi utforma våra samhällen så människor leds automatiskt i önskvärd riktning. En inbjudande plats för lek och spontanidrott är exempel. När det gäller fritidsgårdverksamhet kan ungdomar inte bara ”hänga” utan ledas till breddaktiviteter i våra hallar som bara står och väntar.

Det finns i vår budget avsatta medel för satsningar även om aktivitetsplatser ska konkurrera med asfaltering, trafiksäkerhet och park. Exempelvis användes budgeten till konsultrapport över Dressinområdet och inköp av slåttermaskin till blomsterängarna. 200 tkr ombudgeterades till Fastighet som ansvarar för skolgårdar (Gullstensskolan i detta fall)

Vi har tre platser av särskilt intresse; Getryggen Hova med ett stort åtagande av Hova IF med en stark uppställning föreningsfunktionärer för satsningen på mountainbike i olika former men även multiplan och motionstrappa.

I Gullspång har vi i Dressinparken den optimala platsen att utveckla för spontanidrott, lek och möten där alla vägar möts. Samhällsföreningen tar första steget med multiplan och halfpipe.

I Otterbäcken möts människor på Barfoten för aktivitet, där finns en lekplats, en ledsen beachvolleyplan och dito spartansk minitennisplan. Mitt första förslag är att datera upp minitennisplanen till en s k POP-Tennisplan, ett bra utomhuskomplement till övriga lokala racketsporter.

Kommunstyrelsen är arenan där politiska beslut initieras men även tjänsteförslag från förvaltningen. Vi politiker har en viktig uppgift att besluta och göra beställningar helst i början av året annars är risken stor att det blir som vanligt!

Den nya digitala tjänsten Gullspångsförslaget (som ersätter tidigare Medborgarförslag) är också ett transparent verktyg.

Som vanligt ligger stort ansvar på familjen att agera motor. Är det inkomst som styr om ungdomar är aktiva i vår kommun? Nej, finns andra socioekonomiska faktorer, men oavsett, ska vi tillsammans bidra till mer rörelseglädje och folkhälsa.

Eric Mellberg (M)

Artikeltaggar

Motion och hälsa

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.