Hoppa till huvudinnehållet

All specialistvård inom gynekologi koncentrerad till Skövde – hjälpen du kan få: ”Jobbar brett”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Just nu finns det ingen kö till första besök eller dagkirurgi hos gynmottagningen i Skövde berättar Ylva Ringhede, enhetschef och Emelie Ottosson, läkarchef.
Just nu finns det ingen kö till första besök eller dagkirurgi hos gynmottagningen i Skövde berättar Ylva Ringhede, enhetschef och Emelie Ottosson, läkarchef. Foto: Helene Magnusson

Cellförändringar, framfall och oönskad graviditet. Det är några exempel på besvär som gynekologimottagningen på Skaraborgs sjukhus kan ta hand om.

Efter att gynmottagningen i Lidköping lades ned förra året, så har sjukhusets all specialistmottagning i gynekologi koncentrerats till Skövde.

Vi följer den röda gatan och tar hissen till sjunde våningen. Vi befinner oss på Skaraborgs sjukhus i Skövde och ska besöka sjukhusets gynekologimottagning.

Ylva Ringhede, enhetschef och Emelie Ottosson, gynekolog och läkarchef möter upp.

Det är nu snart ett år sedan som mottagningen i Lidköping flyttades över hit och numera är det bara i Skövde som regionen har specialistmottagning i Skaraborg.

Här jobbar ungefär 55 personer. Det är gynekologer, barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor. Barnmorskorna sköter bland annat om flera egna mottagningar och har hand om telefonrådgivning och bokar in akuta patienter.

– Vi har många barnmorskebesök. Det kan till exempel handla om framfall, cellförändringar eller återbesök efter aborter, förklarar Ylva Ringhede.

Många aborter

Aborter är en stor del av verksamheten på kvinnokliniken. Förra året gjordes 750 aborter på Skaraborgs sjukhus. Fyra av barnmorskorna är utbildade på ultraljud och tar emot abortsökande och för abortrådgivning. De flesta aborter är medicinska aborter där kvinnan tar läkemedel och avslutar graviditeten. Läkare ordinerar läkemedel, men träffar inte alltid patienten.

Ylva Ringhede ansvarar för flera olika mottagningar som till största delen leds av barnmorskor med specialistutbildning.
Ylva Ringhede ansvarar för flera olika mottagningar som till största delen leds av barnmorskor med specialistutbildning. Foto: Helene Magnusson

Barnmorskorna ansvarar till exempel också för en sexologimottagning och en fertilitetsmottagning.

På kvinnokliniken finns även en mottagning för uroterapi där de tar emot kvinnor med inkontinensproblem eller besvär med framfall. Och en onkologimottagning där det jobbar sjuksköterskor som är vidareutbildade i cancersjukvård.

För den som vill söka för abort behövs ingen remiss via vårdcentral utan det går att ta kontakt med gynmottagningen direkt, antingen via 1177 Vårdguiden, där man kan fylla i en egenremiss eller ringa till barnmorskorna på mottagningens telefonrådgivning.

Egenremiss kan även skickas in för andra besvär där det är specialistvård som behövs.

30-tal läkare

Det finns ett 30-tal läkare som är knutna till gynekologin i Skövde, 17 av dem är specialistläkare, det vill säga gynekologer, resterande är ST-läkare eller underläkare.

Men det finns ingen av läkarna som är enbart på gynmottagningen utan de arbetar även på förlossningen, specialistmödravården, gynavdelning och operation. Operationerna sker både i Skövde och Lidköping.

Läkarna är uppdelade i två team där ett team jobbar mer med förlossningsvården och ett annat mer med gynekologi.

– Vi jobbar brett. Men alla gör inte allt, vi har olika specialinriktningar, förklarar Emelie Ottosson.

– Men den stora gruppen patienter är allmängynekologiska som vi alla kan ta hand om. Det kan till exempel handla om cystor, blödningsrubbningar eller aborter.

Emelie Ottosson vill förtydliga att kvinnor som lider av klimakteriebesvär inte ska vända sig till gynmottagningen i första hand, utan ska tas om hand av vårdcentralerna.

– En distriktsläkare har som uppgift att se på helheten kring patienten. Jag är mer fokuserad på underliv och kan jättemycket om det. Men har även fördjupad kunskap om klimakteriebesvär så som värmevallningar och svettningar. Man får inte glömma att det finns mycket annat i livet vid övergångsåldern, det är jätteviktigt att det blir omhändertaget.

Men om kvinnan ändå inte blir bra så kan de komma vidare till gynmottagningen, antingen via remiss från distriktsläkare eller en egenremiss.

Emelie Ottosson är en av 17 gynekologer på Skaraborgs sjukhus.
Emelie Ottosson är en av 17 gynekologer på Skaraborgs sjukhus. Foto: Helene Magnusson

Betat av köerna

Hur har det då blivit efter att gynmottagningen i Lidköping stängde igen och all verksamhet koncentrerades till Skövde? Har köerna till besök och operation ökat?

– Vi har haft stafettläkare inne sedan början på sommaren för att få ner köerna. Därför har vi inga köer nu för förstabesök och inga köer på dagkirurgi, berättar Emelie Ottosson.

Sjukhuset har också köpt privata besök och privata operationer för att få ned köerna.

Däremot finns det vissa köer på den kirurgi som kräver eftervård, på grund av att det saknas platser på avdelningarna. Cirka 60 patienter står just nu i den typen av operationskö.

– Men tidigare hade vi flera hundra i kö, konstaterar Emelie Ottosson.

Kostsamma återbud

Emelie Ottosson och Ylva Ringhede vill gärna ta upp problemet med att många kvinnor inte kommer till avtalade tider. De menar att insatserna med bemanningsläkare och köpt vård, kanske inte hade behövts om mottagningen inte haft så många återbud.

Till exempel är det många av de kvinnor som är kallade till besök efter att ha testats för HPV-virus som visat på cellförändringar, som inte kommit till sjukhuset. Förra året uteblev 172 patienter från just den här typen av besök, det är 24 procent av besöken. Antingen har de lämnat sent återbud, eller så har de helt enkelt inte dykt upp.

– Jag tror inte att de som uteblir från besök är medvetna om att de tar en tid från någon annan som behöver komma in, säger Ylva Ringhede.

– När man har cellförändringar är det jätteviktigt att man kommer på kontroller. Det finns risk att man utvecklar cancer. Det är ju bättre att hitta cellförändringar i ett tidigt stadium.

Förra året var det 1 100 som ställde in med kort varsel, eller helt enkelt aldrig kom till sitt bokade besök på gynmottagningen i Skövde.
Förra året var det 1 100 som ställde in med kort varsel, eller helt enkelt aldrig kom till sitt bokade besök på gynmottagningen i Skövde. Foto: Anna Warner

Totalt var det över 1 100 besök på hela gynmottagningen, som inte blev av förra året.

– Det motsvarar 100 heldagsmottagningar, säger Emelie Ottosson.

Det finns också en hel del som tackar nej till operationstider ganska sent.

– Det är ju dyra salar som står tomma. Om man blir osäker på om man till exempel vill genomgå en sterilisering eller någon annan operation, så är det ju jättebra om man tackar nej så snart som möjligt.

Totalt tog gynmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde emot 13 033 besök förra året.

Rödgröna ledningen vill kartlägga gynekologin: ”Bekymmer med tillgänglighet”

Artikeltaggar

1177 VårdguidenAbortGynekologiLidköpingSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.