Hoppa till huvudinnehållet

Bertil Jonsson (M) hoppas att Abrahamsson sitter kvar: ”Gör nytta för Skaraborg”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Bertil Jonsson (M) gjorde comeback i Lidköpingspolitiken efter Ulrika Gartman Bloms avhopp. Politikerveteranen är bekant med Johan Abrahamsson och tycker inte att det som framkommit i P4 Skaraborgs avslöjande stämmer överens med hans bild av partikollegan. Arkivbild.
Bertil Jonsson (M) gjorde comeback i Lidköpingspolitiken efter Ulrika Gartman Bloms avhopp. Politikerveteranen är bekant med Johan Abrahamsson och tycker inte att det som framkommit i P4 Skaraborgs avslöjande stämmer överens med hans bild av partikollegan. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Lidköpings kommunalråd Bertil Jonsson (M) blev överraskad av avslöjandet om att Johan Abrahamsson (M) i Mariestad skickat meddelanden med rasistiskt och sexistiskt innehåll.

– Det här är inte den Johan Abrahamsson jag känner, säger politikerveteranen som helst ser att partikollegan sitter kvar på sina uppdrag.

– Han gör nytta för Skaraborg.

Innehållet i de meddelanden som Johan Abrahamsson skickat till Rasmus Möller, som nu kommit till allmän beskådan genom P4 Skaraborgs publicering, stämmer inte överens med Bertil Jonssons bild av sin kollega och bekante.

– Det här överraskade mig väldigt mycket. Det är inte den Johan Abrahamsson jag känner som skickat de här meddelandena.

Hur tror du förtroendet för partiet påverkas av det här?

– All debatt påverkar förtroendet, oavsett om den är positiv eller negativ. Är det då en negativ debatt så är det klart att det påverkar, det är ingen tvekan, säger Bertil Jonsson.

Han fortsätter:

– Nu tror jag Johan, och det visar ju också valresultatet i Mariestad, har en oerhört stabil ställning i sin kommun så jag tror inte att detta helt undanröjer förtroendet för honom. Men det är klart att hans situation är bättre utan än med den här incidenten.

Johan Abrahamsson (M), kommunråd i Mariestad. Arkivbild.
Johan Abrahamsson (M), kommunråd i Mariestad. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Vad har du för tankar om Rasmus Möllers agerande i det här – att han går ut med bilderna och gör det först nu?

– Jag ska inte försöka att tränga in i hur Rasmus Möller tänker. Jag hade ett antal år av samarbete med Rasmus Möller och det samarbetet upphörde i princip samma dag som jag 2017 flyttade ut ur stadshuset och hann flyttade in. Sedan dess har vi egentligen inte haft några som helst kontakter över huvud taget.

Är din bedömning att Johan Abrahamsson kan sitta kvar på sina uppdrag trots det som framkommit?

– Det får andra avgöra, men jag tror att det skulle vara väldigt ödesdigert att i en situation med tillväxt i norra Skaraborg byta spelare i Mariestad. Det tror jag skulle vara mycket negativt och det skulle jag helst se inte sker. Johan har en oerhörd drivkraft i sitt sätt att arbeta, och den gör nytta för Skaraborg, det är ingen tvekan.

Linda Lundström (M) upplever inte att den sexistiska tonen i några av Johan Abrahamssons skickade bilder speglar en jargong i partiet. Arkivbild.
Linda Lundström (M) upplever inte att den sexistiska tonen i några av Johan Abrahamssons skickade bilder speglar en jargong i partiet. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

”Besviken”

Linda Lundström, en annan tongivande moderatpolitiker i Lidköping, är inte bekant med Johan Abrahamsson på samma sätt som Bertil Jonsson.

– Så jag har svårt att uttala mig om honom som person, men utifrån det man läser i media kan man ju inte annat än känna sig besviken då detta verkligen inte är några värderingar jag står bakom. Förbundet får hantera frågan.

Med tanke på det sexistiska innehållet i några av meddelandena – upplever du att det finns en sådan jargong i partiet?

– Det är inget jag har upplevt.

Socialtjänstministern om M-toppens agerande: ”Väldigt olämpligt”

Artikeltaggar

DebatterJohan AbrahamssonLidköpingLinda LundströmMariestadModeraternaPolitikRasmus MöllerSkaraborgTillväxt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.