Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna som sade nej till skjuts – belönades: ”Bästa klassen i kommunen”

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Sexorna på Unicaskolan fick en riktig överraskning på fredagsmorgonen när de fick pris för att ha cyklat och gått mest till skolan under en tävling i höstas. Priset är att spela minigolf tillsammans senare under terminen.
Sexorna på Unicaskolan fick en riktig överraskning på fredagsmorgonen när de fick pris för att ha cyklat och gått mest till skolan under en tävling i höstas. Priset är att spela minigolf tillsammans senare under terminen. Foto: Charlotte Ferneman

Unicaskolan årskurs sex gick och cyklade mycket till skolan istället för att få skjuts. Mest av alla elever i Mariestad som deltog tävlingen. På fredagsmorgonen överraskades de med ett pris.

På fredagsmorgonen, direkt när de kommit till skolan, blev årskurs sex på Unicaskolan ombedda av sina lärare att samla sig på trappan i skolans nav.

De visste inte varför, men undrade nog varför skolans rektor Stina Wallqvist, grundskolechefen Anna-Karin Yséus samt två utsända från MT dessutom var där.

När rektorn påminde dem om Trafikkalenderns tävling som de var med i höstas kanske några kunde ana vad som var på gång.

– Ni var med i en tävling där ni cyklade och gick till skolan och fyllde i. Det visade sig att ni är bästa klassen i kommunen, säger Stina Wallqvist.

”Superbra kämpat”

Efter applåder delades priset ut, att hela klassen får spela minigolf tillsammans vid sommargården Bäcken. Något att se fram emot när det blir varmare väder. De fick också en korg med frukt att dela på under skoldagen.

– Superbra kämpat av er, säger Anna-Karin Yséus.

Totalt var 350 elever med i Trafikkalenderns tävling ”gå och cykla till skolan” på kommunens skolor i Mariestad. Under två veckor i september och oktober skulle klassen tillsammans samla in resepoäng genom att ta sig till skolan på ett aktivt sätt eller åka kollektivt. Detta i stället för att bli skjutsad med bil.

Gick extra runda

Trafikkalendern är ett läromedel för årskurs F-6 som handlar om trafiksäkerhet för barn, miljö och hälsa. De arrangerar under läsåret flera aktiviteter, där ”gå och cykla till skolan” är en av dem.

Nationellt fanns fina priser att vinna, men i Mariestad beslutade man att även ge ett pris till bästa klassen i kommunen.

– Ibland har jag sett elever som gått en extra sväng runt skolan, för de sa att de fick skjuts in, säger Stina Wallqvist.

Artikeltaggar

Anna-Karin YséusCyklarLärareMariestadSkola och utbildningSkolorTrafikUnicaskolan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.