Hoppa till huvudinnehållet

Inflationen spräcker kommunens budget – pensioner kostar 13 miljoner mer

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Med en oväntad kostnadsökning på 13 miljoner kronor på grund av inflationen funderar Mariestads kommun på hur det ska hanteras. Förslag på åtgärder ska tas fram.
Med en oväntad kostnadsökning på 13 miljoner kronor på grund av inflationen funderar Mariestads kommun på hur det ska hanteras. Förslag på åtgärder ska tas fram. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Inflationen slår hårt mot ekonomin i Mariestads kommun. Kostnaden för pensionerna driver upp personalkostnaderna med 13 miljoner kronor. Nu ska kommunen ta fram en lista med åtgärder.

När budgeten för Mariestads kommun togs fram i höstas fanns det osäkerheter i underlaget. Lågkonjunktur och hög inflationstakt gjorde det svårt att beräkna kostnader.

Nu visar det sig att uppskattningen som Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort av kostnaderna för pensionerna inte stämmer. Såväl avtalspensionerna som premien i det nya pensionsavtalet kommer att bli dyrare än förväntat.

13 miljoner mer

För Mariestads del ökar personalkostnaderna med 13 miljoner kronor jämfört med budget.

– Detta äter upp en stor del av det budgeterade överskottet på 18,6 miljoner kronor, konstaterar oppositionsrådet Janne Jansson (S).

Han fick det dystra beskedet om ekonomin tillsammans med de andra ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, i onsdags.

– När det skiljer så mycket måste vi få upp frågan och hantera den politiskt, förklarar kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) och fortsätter:

– Det finns verktyg att jobba med, men vi måste ha månadsuppföljningar för att kunna parera detta.

Lista med åtgärder

Nu har ksau beslutat att det ska tas fram förslag på hur man ska agera.

– Det skulle kunna vara att man flyttar på någon investering eller att vi flyttar på pengar, men det är inte säkert att det behövs. Det finns mycket att väga in, konstaterar Johan Abrahamsson.

Oppositionsrådet är positiv till att en åtgärdslista tas fram redan nu.

– Det är bra. Tidigare har sådana förslag kommit alltför sent på året, säger Janne Jansson.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiInflationJanne JanssonJohan AbrahamssonKommunstyrelsenMariestadMariestads kommunModeraternaPensionSocialdemokraterna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.