Hoppa till huvudinnehållet

Salim har tagit över Macken: ”Jag gillar utmaningar”

Publicerad:
Salim Ahmadi har precis tagit över Macken och står i begrepp att också flytta sin rekond dit.
Salim Ahmadi har precis tagit över Macken och står i begrepp att också flytta sin rekond dit. Foto: Jesper Sydhagen

Salim Ahmadi utökar sin verksamhet i Tibro och är nybliven mackägare. Han har kommit en lång väg sedan sin ankomst till Sverige.

– För mig var det självklart att bidra tillbaka och bli en del av samhället, säger han.

Sedan snart ett år tillbaka driver Salim Ahmadi en rekond på Mariestadsvägen. Vid månadsskiftet tog han dessutom över Macken i Tibro. Det var hans kunder som tipsade om att den var till salu.

– Jag har väldigt trevliga kunder och fått en bra kundbas på rekonden, säger Salim.

– Jag är tacksam för att mina kunder talade om det, annars hade jag inte haft en aning om det.

Nu pågår arbetet med att flytta rekonden till den nya platsen på Storgatan.

– Tanken är att allt ska vara klart första mars. Det är väldigt mycket som ska flyttas och som ska fixas innan vi kan sätta igång.

Det är mycket för Salim att ta in den här första tiden i en ny bransch, men redan funderar han på att göra förändringar i verksamheten.

– Jag vill vara lyhörd och lyssna på mina kunder. Jag vill gärna få råd och information så att jag ska försöka kunna anpassa mig till kundernas behov.

Kundernas behov ska avgöra hur Salim väljer att utveckla verksamheten.
Kundernas behov ska avgöra hur Salim väljer att utveckla verksamheten. Foto: Jesper Sydhagen

Salims kundfokus knyter an till hans tidigare arbetslivserfarenheter.

– Tidigare har jag jobbat inom vården, så jag gillar att jobba med människor. Jag vill verkligen att alla som kommer in på macken eller rekonden ska känna sig välkomna, känna sig sedda. Bemötandet är väldigt viktigt.

Driva eget var också ett naturligt steg för Salim. Han vill hålla på med någonting där han kan utvecklas och vara i rörelse.

– För tre år sedan blev jag pappa. Jag vill gärna styra mitt liv själv för att kunna fokusera på familjen och vara där när de behöver mig. Sedan har jag alltid varit väldigt nyfiken och vill lära mig, gillat utmaningar och att bygga något eget.

Flydde från Afghanistan

Efter flera år på flykt från Afghanistan kom Salim slutligen till Sverige 2011. Han har föreläst om sina upplevelser och medverkat till ett par böcker som bygger på hans berättelse.

– Sverige har erbjudit enorma möjligheter och jag försöker verkligen ta tillvara på det. Det är ett fantastiskt land och ett fantastiskt samhälle. Jag har blivit väldigt väl mottagen och har en enorm tacksamhet gentemot Sverige för att jag fick en andra chans. Jag hade lika gärna kunnat bli tillbakaskickad in i döden.

– Nu är talibanerna tillbaka i Afghanistan och det är ett helvete där. Det är såklart jobbigt, för jag vet vilka hemskheter det för med sig för de människor som bor där.

Salims flykt från Afghanistan och hans etablering i Sverige finns att läsa om i ett par böcker.
Salims flykt från Afghanistan och hans etablering i Sverige finns att läsa om i ett par böcker. Foto: Jesper Sydhagen

Nu ser han det som sin uppgift att ge tillbaka och bidra till det svenska samhället.

– Jag tänker ofta på att när jag kom till Sverige så hade jag ingenting och jag fick ett väldigt bra bemötande. Men det är mycket man måste göra själv, det ställs enorma krav på dig.

Salim vet hur mycket det betyder att man som invandrare får en introduktion till landets normer och till samhället i stort.

– När jag kom hit så hade jag ingen kunskap om hur det fungerar i Sverige. Det saknade jag.

Vad är det viktigaste för att komma in i samhället?

– Språket är nyckeln till allt. Det säger jag till alla, landsmän och andra nyanlända. Språk och jobb. Det är det som leder till att du blir en del av gemenskapen, annars hamnar du utanför.

Salims framtidsplaner slutar inte vid den kombinerade macken, rekonden och servicebutiken på Storgatan i Tibro. Han vill utöka sin verksamhet och driva en kedja av rekonder.

– Jag har den tanken hela tiden, en dag ska jag förverkliga det.

Salim bor och trivs i Mariestad, men utesluter inte att det kan bli en flytt till Tibro där han har så mycket på gång.

– Nu kör jag fram och tillbaka. Jag är en stolt Mariestadsbo, men man ska aldrig säga aldrig. Samtidigt har jag blivit väl bemött här i Tibro, människor här har varit fantastiska.

Artikeltaggar

MotorMänskligtNäringslivTibro

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.