Hoppa till huvudinnehållet

Idag vän – i morgon fiende!

Publicerad:
Mariestad
Mariestad

Överraskande, men kanske inte förvånande, har kommunalråd Johan Abrahamssons moral- och värderingsbild kommit i ljuset via en fd partikamrat. Abrahamsson menar i en radiointervju att ”han står för” de nedvärderande bilder och texter han skickat i en privat kommunikation. Och att ”alla grabbar” nog gör så. Tyvärr visar hans kommentarer att hans värderingskompass tycks vara bristfälligt kalibrerad till förhållanden på 2020-talet. Att anse att det avslöjade innehållet är ”buskishumor” är dessutom att misskreditera en ändå erkänd humorform.

Ett enstaka misstag kan alla göra, men denna form av ”humor” förefaller vara återkommande med Abrahamsson och hörde kanske hemma i något grabbigt omklädningsrum eller i en landsbygdsverkstad för mer än 50 år sedan. Som kommunalråd och dessutom regionalt betydande kan man aldrig fullt ut vara privat. Och grundläggande värderingar är just – grundläggande.

Tyvärr tycks flera partikollegor offentligt dela Abrahamssons värderingar. ”Han är innerst inne en bra person”. Tja, det finns många exempel på ”bra personer” som ertappats med att ha en egen och annorlunda syn än den man delat offentligt. För att den borgerligt styrda utvecklingen ska kunna fortsätta i Mariestad är det nu dels viktigt att Moderaterna lägger tystnadskulturen åt sidan, tar avstånd från ”machokulturen” och tar tag i en krishantering, dels att borgerliga partier i Mariestad ges ett ökat inflytande och större medansvar för att uppdatera kommunalrådet – och kanske tydligen fler? - i modern värdegrund.

Abrahamsson brukar ibland hänvisa till föräldrars ansvar gällande ungas brister. Men vem ska ta ansvar för vuxnas brister? Vem vågar fortsättningsvis lita på en person med omoderna värderingar, en person som varit med att avskeda chefer från en dag till en annan, en person som kritiseras för att säga upp samarbeten ”hur som helst”, eller som tycks sakna förmåga att kritiskt granska sig själv – och kanske också kan ses som i viss mån ”omdömeslös”? Och - Vi borde alla fundera över att den som idag är din vän kan vara din fiende i morgon.

Med örat mot rälsen och blicken mot horisonten

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.