Hoppa till huvudinnehållet

Norén hyllar Lotta Engberg i Mello – framför Skaraborgarnas dunderhit

Publicerad:
Reporter Madeleine Laine
Madeleine Laine
madeleine.laine@mariestadstidningen.se
Viktor Norén tolkar Lotta Engbergs 'Fyra Bugg och en Coca-Cola' under Melodifestivalen på lördag. Arkivbild.
Viktor Norén tolkar Lotta Engbergs "Fyra Bugg och en Coca-Cola" under Melodifestivalen på lördag. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lotta Engberg väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för schlagerklassikern ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”, skriven av Skaraborgskompositörerna Christer Lundh och Mikael Wendt.

I lördagens tävling i Göteborg hyllas Enberg med en specialversion framförd av – Viktor Norén.

23 år gammal vann Lotta Engberg Melodifestivalen 1987 med en av tävlingens mest omdiskuterade låtar. Inför Eurovision tvingades bidraget byta namn till "Boogaloo" och refrängens Bugg och Coca-Cola byttes mot det helt obegripliga "boogaloo dansa rock'n'rolla".

Nästan lika klassiskt som Engbergs framträdande blev ett klipp med Moderaternas dåvarande partiledare Carl Bildt där han sjöng låten i en något annan takt och tonart än originalversionen vid ett besök i Bert Karlssons skivstudio.

Lördagens hyllning framförs dock av en mer tonsäker artist. Viktor Norén hymlar inte med att han från början mest såg "Fyra Bugg och en Coca-Cola" som en "härlig, käck schlagerdänga, men inte mer än så".

"Sen lärde jag känna Lotta Engberg. En av de mest inspirerande artister och sångerskor jag har mött. Efter det hörde jag något helt annat. Jag hörde hur smärtsamt bitterljuvt vacker den här melodin är", säger han i ett pressmeddelande.

Hall of Fame instiftades 2020. I år väljs fem utvalda in – däribland också Kristian Luuk som var programledare för Melodifestivalen 2007 och 2008. Luuk är också med i programmet på lördag.

Lotta Engberg inför finalen i Eurovision Song Contest 1987. Då hade ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” fått byta namn till ”Boogaloo”. Låten är skriven av Skaraborgarna Mikael Wendt och Christer Lundh. Arkivbild.
Lotta Engberg inför finalen i Eurovision Song Contest 1987. Då hade ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” fått byta namn till ”Boogaloo”. Låten är skriven av Skaraborgarna Mikael Wendt och Christer Lundh. Arkivbild. Foto: Dan Hansson / TT /

Artikeltaggar

ArtisterCarl BildtGöteborgKristian LuukKändisarLotta EngbergMelodifestivalenModeraternaNöje/KulturSkådespelareViktor Norén

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.