Hoppa till huvudinnehållet

Nu ännu nöjdare – Töreboda kommuns medarbetare klättrar i enkätundersökning

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Arbetet känns meningsfullt, framgår det av enkäten att de allra flesta medarbetare i Töreboda kommunen tycker. /Arkivbild
Arbetet känns meningsfullt, framgår det av enkäten att de allra flesta medarbetare i Töreboda kommunen tycker. /Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

De anställda i Töreboda kommun hamnar i det övre skiktet i riket i en årlig enkätundersökningen om medarbetarengagemang. Särskilt nöjda är de anställda med att det egna arbetet känns meningsfullt.

Samtidigt är svarsfrekvensen relativt låg, och resultatet är inte statistiskt säkerställt.

– Man ska alltid vara lite försiktig med enkätdata; man vet inte om alla verksamheter har blivit tillfrågade eller om alla har svarat, säger statistikern Anders Hemmendorff på databasen Kolada, som publicerar enkätresultaten.

– Resultatet är inte statistiskt säkerställt och man ska nog inte dra allt för stora växlar på det, men det ser ganska bra ut för Törebodas del.

Enkäten Hållbart medarbetarengagemang, HME, innehåller nio påståenden som mäter förutsättningarna för medarbetarnas engagemang. De frågeområden som undersöks är motivation, styrning och ledarskap, och syftet är att skapa ett underlag för kommunerna att analysera den egna verksamheten.

I 2023 års enkät ligger Törebodas totalindex på 85, tre steg upp från de föregående två åren.

– Vi har historiskt sett haft ett bra index, men det här resultatet är högre än någonsin, säger kommunchefen Michael Nordin.

Medarbetarna uppskattar särskilt att den närmaste chefen visar förtroende för dem (index 88,7) och att arbetet känns meningsfullt (90,2). Att arbetsplatsens mål följs upp och utvärderas på ett bra sätt är den delfråga som får lägst indexpoäng - 75,2.

Av de 1013 medarbetare som fick enkäten har 687, motsvarande 68 procent, svarat.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserHållbarhetMichael NordinStatistikTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.