Hoppa till huvudinnehållet

Patient i hemvården fick fel insulin i fyra dygn – delegering drogs in

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Att ge fel insulin kan få allvarliga konsekvenser för en patient. /Arkivbild utan samband med artikeln.
Att ge fel insulin kan få allvarliga konsekvenser för en patient. /Arkivbild utan samband med artikeln. Foto: JONAS EKSTRÖMER

Tre medarbetare i hemvården i Töreboda har under fyra dygn gett en patient fel insulin.

Patienten påverkades inte av det felaktiga läkemedlet, men händelsen ses som allvarlig och har rapporterats till IVO.

Utredningen av händelsen har visat att kontrollen av att rätt läkemedel ges inte genomfördes enligt den föreskrivna rutinen. En av medarbetarna visade sig dessutom ha kunskapsbrister när det gäller delegering av insulin, och delegeringen av läkemedlet drogs därför in för vederbörande.

– Vid varje tillfälle ett läkemedel ges ska en kontroll göras gentemot läkemedelslistan för att säkra att rätt patient får rätt dos av rätt läkemedel vid rätt tidpunkt och datum, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), Annika Jansson.

– Vi har nu uppdaterat vår utbildning för omvårdnadspersonal inför en delegering av läkemedel, där vi lägger större fokus på den obligatoriska kontrollen.

Patienten mådde väl både under och efter det inträffade, men händelsen hade kunnat sluta illa och ses som allvarlig. Den har därför rapporterats till IVO.

Artikeltaggar

IvoLäkemedelVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.