Hoppa till huvudinnehållet

Unika djuret från Brommö blev rikskändis – nu visar Berit upp det i stan

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Under förra sommaren skapade ”Brommödjuret” många rubriker, nu visas det under nio dagar på Mariestads fotoklubbs utställning i Tingssalen.
Under förra sommaren skapade ”Brommödjuret” många rubriker, nu visas det under nio dagar på Mariestads fotoklubbs utställning i Tingssalen. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads fotoklubb gjorde en spännande upptäckt förra året. Att ställa ut på sportlovet visade sig bli en succé. Nu gör de en favorit i repris.

Till det har Berit Abrahamsson med ”Brommödjuret” som skapade stora rubriker förra sommaren.

Berit Abrahamsson bor på Brommö och hamnade under fjolåret såväl i lokal- som riksmedia. Hon hade fått en oväntat gäst framför kameran. Nu ställer hon ut ”Brommödjuret” i Tingssalen.

Djur har ingen päls och ett långt tryne. Till en början var det svårt att veta vad det var för något. Det konstaterades senare vara en hårlös grävling, troligen med hormonförändringar i binjure, tallkottskörtel eller annat hormonproducerande organ.

– Jag hoppas att den sover gott nu och kommer fram igen till sommaren. Förra året upptäckte jag det i början av augusti när bären hade kommit, säger Berit.

Ordförandes miss

Hon är bara en av många utställare i Tingssalen under sportlovet.

– Vi blev positivt överraskade av att fjolårets utställning blev så välbesökt, därför bokade vi in samma vecka även i år, säger Anders Sundberg.

Han är ordförande i Mariestads fotoklubb som inte hade några kriterier eller teman för utställningen. Det enda som krävdes var att medlemmarna anmälde sig.

– I år är det tolv utställare, och det är ”hälta hälta”, säger Göran Söderlund.

– Men vänta, är jag med där, bryter ordförande in och synar listan.

Ordföranden i Mariestads fotoklubb, Anders Sundberg, vid ett fotografi som han tagit i Kenya.
Ordföranden i Mariestads fotoklubb, Anders Sundberg, vid ett fotografi som han tagit i Kenya. Foto: Charlotte Ferneman

Nej, Anders Sundberg fanns inte bland de anmäla men hans verk kommer att få vara med på utställningen, det är säkert.

– Jag har med mig tre, två är landskapsbilder från två olika platser och det tredje är en canvastavla, säger han.

Det sistnämnda verket föreställer en blåkråka och är taget i Kenya.

– Den dök plötsligt upp när jag fotograferade annat, satte sig på en död trädstubbe där vid grässlätten. Det är verkligen ett motiv som poppar fram, konstaterar fotografen.

Detta verk som förenar en Mariestadsvy och ett stilleben är skapat av Annette Hedendahl Schmidt.
Detta verk som förenar en Mariestadsvy och ett stilleben är skapat av Annette Hedendahl Schmidt. Foto: Charlotte Ferneman

Två i ett

Kjell Edwarson är Lugnåsbo och tar sig gärna, och ofta till, stenbrottet på Kinnekulle.

– Jag har varit och fotat där i 15 år så jag har väl tröttnat lite på det efter så lång tid, säger han och visar upp sin serie av bilder.

Här finns även landskap fångade vid Äskekärr och Medelplana. Vid en närmare titt går hjärnans aktivitet igång. Hade fotografen verkligen sådan tur att en sådan bubblig gammal bil passerade honom just vid fototillfället?

– Nej, den bilen fotograferade jag på ett residensrally, förklarar Kjell.

Kjell Edwardson gillar att kombinera två bilder i en. Bilen fotograferade han under ett residensrally, vägen vid ett annat tillfälle.
Kjell Edwardson gillar att kombinera två bilder i en. Bilen fotograferade han under ett residensrally, vägen vid ett annat tillfälle. Foto: Charlotte Ferneman

Han berättar att han ofta tar bilder just för att kunna kombinera dem med varandra.

– Samtidigt vill jag att det ska se verkligt ut, säger han som lägger många timmar på att skapa montagen.

Artikeltaggar

BrommöFotograferingKenyaMariestadNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.