Hoppa till huvudinnehållet

Vedklampens dag är tillbaka – lockade långväga besökare: ”Lite efterlängtat”

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Flera gamla maskiner som klyver ved visades upp på ved- och maskindagen i Hova i lördags. Här klövs veden, som sedan åker på ett band för att samlas ihop.
Flera gamla maskiner som klyver ved visades upp på ved- och maskindagen i Hova i lördags. Här klövs veden, som sedan åker på ett band för att samlas ihop. Foto: Lisa Bring

När Vedklampens dag var tillbaka i Hova efter fem års uppehåll var det full aktivitet och många besökare. Det mesta inom vedhantering visades upp.

– Det har varit lite efterlängtat, säger Ola Grev från Fagerlids hembygdsförening.

När Vedklampens vänner bjöd in till en ved- och maskindag på lördagen efter ett långt uppehåll lockades många till ett vintrigt Hova. En del reste långväga för att besöka evenemanget, som från Motala och Jönköping. Det var också maskiner som körts från Örebro på plats.

Evenemanget kallas ibland också för Vedklampens dag och återkomsten var efterlängtad.

– 2019 hölls det sist, sedan satte corona stopp, säger Ola Grev, från arrangerande Fagerlids hembygdsförening.

Kjell Rosenkvist från Finnerödja besökte Vedklampens dag för första gången. ”Jag är med en kamrat som kan mycket om ved”, berättade han.
Kjell Rosenkvist från Finnerödja besökte Vedklampens dag för första gången. ”Jag är med en kamrat som kan mycket om ved”, berättade han. Foto: Lisa Bring

– Det är bra uppslutning, det brukar vara mycket folk i början, säger Erik Larsson, också från hembygdsföreningen.

Vid gamla vägverket i Hova visades vedmaskiner från dåtid och nutid, flera olika årtionden fanns representerade. Många tittade nyfiket på när trä kapades och klövs till ved.

– Här tillverkas ved med olika maskiner, från gammalt till nytt, säger Ola Grev.

Erik Larsson och Ola Grev från Fagerlids hembygdsförening var nöjda med den stora uppslutningen på ved- och maskindagen.
Erik Larsson och Ola Grev från Fagerlids hembygdsförening var nöjda med den stora uppslutningen på ved- och maskindagen. Foto: Lisa Bring

På dagen medverkade även flera företag kopplade till skog, ved, maskiner och uppvärmning. De demonstrerade sin verksamhet, som sågar, skyddsutrustning, vedklyvar och vedmaskiner. Det mesta inom vedhantering, med andra ord.

– Jag tycker att det är väldigt trevligt, man träffar bekanta och kan prata skit och väsentligheter, säger Sven-Erik Eklund från Halna.

Sven-Erik Eklund har besökt ved- och maskindagen i Hova flera gånger innan och tyckte att det var trevligt att arrangemanget är tillbaka.
Sven-Erik Eklund har besökt ved- och maskindagen i Hova flera gånger innan och tyckte att det var trevligt att arrangemanget är tillbaka. Foto: Lisa Bring

Han har besökt dagen flera gånger under året som det hållits, nu senast 2019.

– Vi eldar med ved till vårt lilla ställe, så det är bra att se vad som finns. Det mesta här är mer för större omfattning, konstaterade Sven-Erik Eklund.

 • Foto: Lisa Bring
 • På dagen visades bland annat gamla maskiner för att klyva ved.
  På dagen visades bland annat gamla maskiner för att klyva ved. Foto: Lisa Bring
 • Det var full fart på mat- och fikaserveringen.
  Det var full fart på mat- och fikaserveringen. Foto: Lisa Bring
 • Det fanns många olika maskiner kopplat till vedhantering att kika på.
  Det fanns många olika maskiner kopplat till vedhantering att kika på. Foto: Lisa Bring
 • Foto: Lisa Bring

Ved- och maskindagen arrangerades vartannat år mellan 2009 till 2019 och nu var den alltså tillbaka. En av nyheterna för i år var att en del av veden som produceras såldes på plats, för att torka till nästa år.

Vedhantering i fokus när arrangemang gör comeback"Nu blickar vi mot 2019"

Artikeltaggar

FagerlidFritid och livsstilHovaSkog

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.