Hoppa till huvudinnehållet

Återbruk i fokus när hantverksdag kom tillbaka: ”Mycket folk”

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Ing-Mari Engdahl hade med sig fina blomsterarrangemang och gav också inspiration till hur man kan återbruka kaffekoppar.
Ing-Mari Engdahl hade med sig fina blomsterarrangemang och gav också inspiration till hur man kan återbruka kaffekoppar. Foto: Lisa Bring

Temat för hantverksdagen i Marci hus var återbruk. Ing-Mari Engdahl visade upp återbrukade kaffekoppar med fina blomsterarrangemang på söndagen.

– Det är bara att använda fantasin, säger Ing-Mari Engdahl.

Kaffekoppar med fat har många kanske redan hemma, i större antal än vad som faktiskt används. Annars går det att hitta billigt på loppis eller second hand. I dem kan man göra blomsterarrangemang med exempelvis snödroppar, vilket Ing-Mari Engdahl gjort.

– De är lite åt vårhållet, säger hon.

Ingrid Nyman Johansson visade upp många sätt att återbruka material. Hon är syslöjdslärare till vardags och satt och virkade en korg som hon ska klä in en plastkruka i. Tråden hon använde hade blivit över från ett annat projekt.

– Tanken är att förvara saxar i den, säger hon som gärna vill inspirera till återbruk.

Ingrid Nyman Johansson jobbar som syslöjdslärare och visade upp många sätt att återbruka tyg, kartong och andra material. Denna kanin har hon gjort av ett par stickade fingervantar.
Ingrid Nyman Johansson jobbar som syslöjdslärare och visade upp många sätt att återbruka tyg, kartong och andra material. Denna kanin har hon gjort av ett par stickade fingervantar. Foto: Lisa Bring

Bivaxdukar är ett exempel på det, spillbitar av tyg och bivax kan bidra till minskad plastanvändning. Hon visade också upp lådor, som gått från kattmatskartonger till fina och hårda lådor med hjälp av mönstrat papper och trälim.

En sak som hon var lite extra nöjd med var en liten gosedjurskanin gjord av ett par återbrukade fingervantar.

– Denna är inte till salu, utan mer för att inspirera, säger Ingrid Nyman Johansson.

Berit Bertilsson var med och arrangerade hantverksdagen i Ullervad och visade även upp och sålde textilåterbruk.
Berit Bertilsson var med och arrangerade hantverksdagen i Ullervad och visade även upp och sålde textilåterbruk. Foto: Lisa Bring

I Marci hus i Ullervad var det både utställning och försäljning på söndagen, en hantverksdag som kommit tillbaka efter några års bortavaro.

– Vi hade det i Eks församlingshem under fem-sex år innan pandemin. Nu är församlingshemmet sålt. Så nu blir det en nystart på prov, så får vi se om det kan bli en fortsättning, säger Berit Bertilsson, som var med och arrangerade samt visade upp eget textilåterbruk.

Baserat på intresset kan det mycket möjligt hållas fler gånger.

– Det har varit så mycket folk, konstaterar Berit Bertilsson.

Fika med lång hållbarhet, gjord i ull. I Marci hus fanns även ätbart fika.
Fika med lång hållbarhet, gjord i ull. I Marci hus fanns även ätbart fika. Foto: Lisa Bring
På hantverksdagen bjöds det även på musikunderhållning av Dag Gustavsson.
På hantverksdagen bjöds det även på musikunderhållning av Dag Gustavsson. Foto: Lisa Bring

Det gick även att få tips på återbruk från Sykökets medlemmar, som visade ändringssömnad, lagningar och textilåterbruk. Stickcaféet satt och stickade för att inspirera besökarna. Fler material än så visades upp, som betong, smycken och smide.

Det fanns också ätbart, i form honung och äppelmust att köpa med sig hem samt fika att äta på plats. Kaffeserveringen var till förmån för Act Svenska kyrkan.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHantverkSvenska kyrkanUllervadÅterbruk

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.