Hoppa till huvudinnehållet

Elicom – ett företag på frammarsch: ”Gigantiska möjligheter för oss”

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Elcentralsmontören Johannes Svensson testar en elcentral han byggt. Det tar ungefär två-tre timmar att testa alla funktioner, säger han.
Elcentralsmontören Johannes Svensson testar en elcentral han byggt. Det tar ungefär två-tre timmar att testa alla funktioner, säger han. Foto: Malin Bring

Det går bra för Elicom. På sex år har företaget mer än fördubblat sin omsättning, från 55 till 120 miljoner kronor. Och tillväxttakten ska öka, inte minst på grund av den gröna omställningen, är det tänkt.

– Den gröna omställningen innebär gigantiska möjligheter för oss på Elicom, säger vd:n Mikael Schwartz Jonsson.

Han talar inte om att producera de nya ”gröna” produkterna, men om allt det de kommer att föra med sig av nya möjligheter för företaget.

– Våra energilager, ställverk och automationslösningar kommer att behövas i de datahallar, sjukhus, infrastrukturbyggen och industrier som kommer att uppföras i när de stora industrisatsningarna växer fram, säger han.

Vd Mikael Schwartz Jonsson och före detta vd:n, nu affärsområdeschef för energiområdet, Robert Magnusson.
Vd Mikael Schwartz Jonsson och före detta vd:n, nu affärsområdeschef för energiområdet, Robert Magnusson. Foto: Malin Bring

Mikael Schwartz Jonsson är förhållandevis ny som vd; han anställdes i april förra året, när den dåvarande vd:n och delägaren Robert Magnusson gick över till att bli affärsområdeschef för energiområdet. Omställningen till ett mer fossilfritt samhället gör smarta energilösningar till en växande marknad.

– Vi säljer och installerar energilager i form av batterier. Energilagret producerar vi inte själva; vi köper in det, säljer det vidare och installerar och servar det åt kunden. Men ett energilager kräver ett ställverk eller en elcentral för att fungera, och de tillverkar vi här i Töreboda, säger Robert Magnusson.

När Elicom startades 1988 utgjordes produktionen nästan uteslutande av telekommunikationsutrustning. Televerket, som arbetade tätt samman med Eriksson, var den så gott som allt överskuggande kunden.

– Telekom dominerade 95 procent av vår verksamhet fram till 2008. I dag är det en minimal del av det vi gör, säger Robert Magnusson.

– Jag anställdes 2009 , när det hade börjat bli uppenbart att telekom inte var framtiden för Elicom. Jag rekryterades på grund av min erfarenhet på kraftsidan; det var så vår resa mot elcentraler och ställverk började.

Testning av en elcentral. Allt måste fungera.
Testning av en elcentral. Allt måste fungera. Foto: Malin Bring

I nuläget har Elicom tre affärsområden: energi, VA-automation och kraft

På energiområdet tillverkar och installerar man bland annat ställverk och transformatorer, som antingen säljs som enskilda produkter eller som totalentreprenad., De redan nämnda energilagren är ytterligare en produkt.

På VA-området konstruerar och bygger företaget styrsystem för vatten och avlopp, infrastruktur och industri, och på kraftsidan lösningar för eldistribution till större fastigheter och industrier, exempelvis distributionslager, sjukhus och liknande.

Elicoms omsättning ska öka med 130 miljoner på några år, planerar cheferna. Mikael Schwartz Jonsson och Robert Magnusson resonerar.
Elicoms omsättning ska öka med 130 miljoner på några år, planerar cheferna. Mikael Schwartz Jonsson och Robert Magnusson resonerar. Foto: Malin Bring

Det går bra för Elicom. 2023 omsatte företaget 120 miljoner kronor, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2017. Företaget växer på tjänstemannasidan, för att allt fler kunder efterfrågar tjänster till de produkter de köper.

– Från 2022 till 2023 växte vi nästan 40 procent, men det berodde delvis på att vi hade en orderstock vi inte kunde leverera under pandemin, säger Mikael Schwartz Jonsson.

Det är mycket tyst i produktionshallen för att vara en industri. Abdourabih Mesaoui bygger och testar ett styrskåp.
Det är mycket tyst i produktionshallen för att vara en industri. Abdourabih Mesaoui bygger och testar ett styrskåp. Foto: Malin Bring

Elicom har 68 anställda, ungefär lika många tjänstemän som produktionsarbetare. Företaget samarbetar med gymnasieskolorna och tar emot elever på praktik, vilket gör att man - även om det kan vara svårt i nuläget - lyckas bra med att rekrytera nya medarbetare.

– Vi har en internrekrytering på Elicom, som underlättar för oss. En medarbetare kan börja i produktionen och utvecklas vidare till säljare, elkonstruktör eller programmerare om det finns intresse. Man lär sig under arbetets gång, säger Robert Magnusson.

– En av våra bästa programmerare började i produktionen, men det finns också de som trivs där de är och stannar kvar i produktionshallen under hela sin anställning.

På senare tid har företaget börjat automatisera vissa delar av produktionen, men det är på en anspråkslös nivå.

– Hela vår bransch består av hantverkskunnande. Nu närmar vi oss att delvis lämna hantverket i vissa delar, men det begränsas av att vi bygger väldigt få serier. Allt vi gör är skräddarsytt till kunden, säger Mikael Schwartz Jonsson.

En viss automatisering har införts under den senaste tiden. Emil Eklund, teamledare på förmonteringen, sköter en håltagningsmaskin, som kan göra arbetet mellan fem och tio gånger snabbare än han själv kan.
En viss automatisering har införts under den senaste tiden. Emil Eklund, teamledare på förmonteringen, sköter en håltagningsmaskin, som kan göra arbetet mellan fem och tio gånger snabbare än han själv kan. Foto: Malin Bring

Det är viktigt för företagsledningen att personalen är med i processen när arbetsflöden förändras och vissa moment automatiseras, förklarar han:

– Medarbetarna är vår starkaste tillgång. Det ska vara trivsamt att komma till jobbet och högt i tak så alla vågar säga vad de tycker.

Elicom har mycket låg personalomsättning, vilket ledningen ser som ett kvitto på att medarbetarna trivs. En ren och välordnad arbetsmiljön prioriteras; produktionshallarna är luftiga och ljusa, och ljudnivån låg.

– Om ett fel uppstår eller ett misstag görs letar vi aldrig syndabockar. Vi tar tag i problemet och ser till att lösa det. Det gör att vi har högt i tak, säger Robert Magnusson.

Företagsledningens mål är högt ställt framöver - omsättningen ska öka till 250 miljoner på tre-fyra år, är det tänkt. Om det ska nås måste anläggningen byggas ut, men Elicom äger tillräckligt mycket mark på baksidan av den nuvarande byggnaden för att kunna fördubbla sitt utrymme.

Några omedelbara planer på utbyggnad finns inte, men den dag det kan bli aktuellt kommer det att ske i Töreboda.

– Vi vill växa här; vi har inga planer på att flytta, slår Robert Magnusson fast.

Artikeltaggar

EkonomiFastigheterIndustrierNäringslivOmsättningTeleverketTörebodaVA

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.