Hoppa till huvudinnehållet

Har världen som scen – morföräldrarna får Anna att spela i Mariestad

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
På onsdag kommer pianisten Anna Christensson att ge en konsert i Mariestads domkyrka.
På onsdag kommer pianisten Anna Christensson att ge en konsert i Mariestads domkyrka. Foto: Lars Löfvendahl

Hon är konsertpianist som varit solist med flera svenska professionella orkestrar och har även flera uppträdanden utomlands på sin meritlista. Men Anna Christensson glömmer trots många år i huvudstaden inte bort somrarna hos mormor och morfar i Mariestad samt uppväxten i Varnhem.

– Jag är nu västgöte, säger hon på klingande dialekt.

På onsdagen den 14 februari kommer Mariestads domkyrka att gästas av den klassiska pianisten Anna Christensson. Hon är uppvuxen i Varnhem och har spenderat en hel del av sin barndom även i Mariestad.

– Min mormor och morfar bor i Mariestad, så de kommer nog att komma på konserten, säger Anna som de senaste 23 åren har bott i Stockholm.

Hon ser fram emot att komma till hemtrakterna. Att spela här är ingen skillnad för henne.

– Musik är musik, det är ett möte mellan den som har skrivit musiken, den som spelar och publiken. För mig spelar det ingen roll om det är två eller tusen personer i publiken.

Anna gjorde sin diplomkonsert 2007, sedan dess har hon fått flera utmärkelser för sitt spel och har varit solist med ett flertal av de svenska professionella orkestrarna. Under konserten i Mariestads domkyrka kommer hon spela sådant som hon beskriver som ”rätt så lättillgängligt”.

– Musiken som jag har valt har ett vattentema med tanke på Vänern. Jag var ute med morfars båt en del så det finns lite lokal koppling, säger hon.

Dels kommer det att bli lite Back och Ravel samt ett ganska nyskrivet stycke av Madeleine Isaksson, en svensk tonsättare som numera lever i Paris.

– Det kommer att bli en stund där det finns något som publiken nog känner igen och något som de inte har hört förut.

Artikeltaggar

KonserterMadeleine IsakssonMariestadMusikOrkestrarTonsättareVarnhemVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.