Hoppa till huvudinnehållet

Sanktion för olovligt murbygge: ”Ett misslyckande varje gång”

Publicerad:
Reporter Alf Ehn
Alf Ehn
alf.ehn@mariestadstidningen.se
Ägaren till en fastighet hade varken bygglov eller startbesked för en mur och får en sanktionsavgift. Bilden har inget direkt samband med innehållet i artikeln.
Ägaren till en fastighet hade varken bygglov eller startbesked för en mur och får en sanktionsavgift. Bilden har inget direkt samband med innehållet i artikeln. Foto: TT/ARKIV

Ägarna till en fastighet i Mariestads kommun får en sanktionsavgift på 2 691 kronor för att ha byggt en mur utan att ha bygglov eller startbesked.

När bygglovsenheten besökte fastigheten fanns det en mur på 44 meter.

En del, som det fanns bygglov och startbesked för, hade uppförts för mer än fem år sedan. För delen av muren som byggts senare fanns varken bygglov eller startbesked.

Tjänstepersonerna bedömde att bygget var olovligt och att en byggsanktionsavgift ska tas ut. Enligt Boverkets uträkning är avgiften 10 762 kronor.

Nämnden har möjlighet att sätta ned avgiften och miljö- och byggnadsnämnden tog beslut om att sätta ned avgiften till 25 procent (2 691 kronor). Oppositionen yrkade att avgiften skulle sänkas med 50 procent.

– Vi tyckte att 25 procent var lagom. Vi har en massa regler men jag ser det som ett misslyckande varje gång vi får en sanktionsavgift. Antingen har kunden gjort fel eller också har informationen varit dålig, säger nämndens ordförande Ronny Jönsson (M).

– Det händer att det skiljer mellan oss. Vi tyckte att då någon upptäckt det här och att de inte själva kommit på det var det rimligt med 50 procent, säger ledamoten Leif Udéhn (S).

Artikeltaggar

Bostad och byggenBoverketBygglovFastigheterMariestadModeraternaNämnderSocialdemokraterna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.