Hoppa till huvudinnehållet

Efter tvisten – kommunen söker ny hyresgäst till Karlsholme: ”Så snart som möjligt”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Nu söker Mariestads kommun en ny hyresgäst till lokalerna där Café Holmen bedrevs. Men om det blir café eller restaurang igen är inte givet.
Nu söker Mariestads kommun en ny hyresgäst till lokalerna där Café Holmen bedrevs. Men om det blir café eller restaurang igen är inte givet. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Hyrestvisten är över. Café Holmens lokaler är tömda. Nu söker kommunen en ny hyresgäst.

– Målet är att hitta någon så snart som möjligt, säger fastighetschef Joakim Halaby.

Den sista december upphörde hyresavtalet mellan Mariestads kommun och Ola Olsson på Café Holmen. Därmed avslutades en flerårig tvist, som trots hjälp av hyres- och arrendenämnden inte kunde lösas. Parterna stod alltför långt från varandra.

Nu har lokalerna tömts. Kommunen hoppas att snart hitta en ny hyresgäst och går ut med en annons inom kort.

– Vi vill att Karlsholme ska vara ett levande område med aktiviteter, säger kommunens fastighetschef Joakim Halaby.

Men det är inte givet vilken typ av verksamhet som ska bedrivas i lokalerna.

– I stället för att vi styr vill vi låta de sökande komma med tankar och idéer själva. Sedan får vi se om det finns något koncept vi fastnar för.

– Vi vill ha en verksamhet som fungerar ekonomiskt.

Fastighetschef Joakim Halaby berättar att det kan bli aktuellt med en mindre upprustning av lokalerna.
Fastighetschef Joakim Halaby berättar att det kan bli aktuellt med en mindre upprustning av lokalerna. Foto: Charlotte Ferneman

Joakim Halaby berättar att flera intresserade redan har hört av sig.

– Det rör sig om en handfull personer.

Kommunens ambition är att så snart som möjligt ska ha en ny hyresgäst på plats.

– Sedan kan det vara om tre månader, sex månader eller om ett år. Det hänger på vilken hyresgäst vi får. Jag tror att vi kommer att vara flexibla där, säger fastighetschefen.

Tidsaspekten kan påverkas av om det ska ske en upprustning.

– I så fall blir det vanliga underhållsåtgärder. Den tidigare hyresgästen har lämnat lokalerna i väldigt bra skick. Men entrén och toaletterna är inte renoverade. Vi får se om vi hinner med det. I så fall handlar det om ytskiktsrenovering, förklarar Halaby.

Lokalerna omfattar förutom café- och restaurangdelen, en samlingssal, ett kapprum och toaletter. Dessutom kommer rummet som i dag hyrs av Folkparksföreningen att ingå.

– Föreningen får flytta, eftersom det är svårt att ha två hyresgäster i samma byggnad. Kommunen ska skaffa en ersättningslokal till föreningen, berättar fastighetschefen.

Läs också

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCafé HolmenKarlsholmeMariestadTvister

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.