Hoppa till huvudinnehållet

Få bort förorenade massor billigare än förväntat – men nya kostnader tillkommer

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
De förorenade massorna som har körts bort var till stor del så kallat carfluff, en blandning av olika material som räknas som farligt avfall.
De förorenade massorna som har körts bort var till stor del så kallat carfluff, en blandning av olika material som räknas som farligt avfall. Foto: Per Claesson

Att få bort förorenade massor från en övergiven industritomt i Otterbäcken blev billigare än beräknat.

Men kommunen kan få ytterligare kostnader för den misslyckade industrisatsningen, som för provtagning av marken.

Ett konkursat företag, TNG bruk, lämnade kvar avsevärda mängder förorenade massor inte bara på sin tomt utan även på en kommunalt ägd granntomt i Otterbäcken.

Miljö- och byggnadsnämnden har krävt att Gullspångs kommun får bort massorna och kommunen har inte sett någon annan utväg än att ta på sig kostnaden. I slutet av förra året beslöts att avsätta 1,3 miljoner kronor för att få bort högarna.

Massorna består till stor del av så kallat carfluff, rester som ofta kommer från fordonsindustri och innehåller metall, plast, gummi och tyg. Det räknas som farligt avfall och höga halter av bland annat koppar och zink har uppmätts.

Nu har de giftiga massorna, totalt 939 ton, tagits om hand av företaget Ragn-Sells Treatment and Detox. Kostnaden blev lägre än beräknat, den landade på strax över 800 000 kronor med frakt och iordningställande av mark inkluderat.

Men det kan tillkomma ytterligare kostnader, som för provtagning för att se om föroreningarna har spridit sig till marken. Att göra detta bedöms som en förutsättning för att kunna sälja eller hyra ut marken, enligt en tjänsteskrivelse av kommundirektör Mats Öman.

Enligt uppgift kan kostnaden för att genomföra en provtagning ligga på runt 80 000 -120 000 kronor.

Tidigare bild på högarna med förorenade massor som nu har tagits bort.
Tidigare bild på högarna med förorenade massor som nu har tagits bort. Foto: Per Claesson

Kommunstyrelsen har på sitt senaste möte fått information om ärendet. Något beslut om att ta proverna fattades inte. Frågan om att bekosta en provtagning kan återkomma.

Den tomt som det konkursade företaget hade verksamhet på har kommunen tidigare ansökt om att få expropriera, då den för närvarande är herrelös eftersom konkursboet inte kunde sälja den. Processen om expropriering pågår fortfarande.

Läs också

Artikeltaggar

AvfallFöroreningarGullspångs kommunKommunstyrelsenKonkurserMats ÖmanMiljöNäringslivOtterbäckenRagn-Sells

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.