Hoppa till huvudinnehållet

Lockerudsduon om psykisk ohälsa: ”Kan drabba vem som helst”

Publicerad:
Reporter Peter Gustafsson
Peter Gustafsson
peter.gustafsson@mariestadstidningen.se
Det svenska innebandyförbundet genomför en Suicide Zero-vecka. IBK Lockerud uppmärksammar bland annat detta med att intresserade kan göra armband som sedan sälj via den ideella organisationen Suicide Zero. Här syns pysslarna Stella Lundh och Svea Ekeroth, till höger.
Det svenska innebandyförbundet genomför en Suicide Zero-vecka. IBK Lockerud uppmärksammar bland annat detta med att intresserade kan göra armband som sedan sälj via den ideella organisationen Suicide Zero. Här syns pysslarna Stella Lundh och Svea Ekeroth, till höger. Foto: Peter Gustafsson

Denna vecka uppmärksammar IBK Lockerud Mariestad Suicide Zero.

För Lockeruds klubbchef Elin Werner och innebandylegendaren Johanna Ekeroth betyder frågor om psykisk ohälsa extra mycket.

Detta genom svägerskan, respektive lagkompisen Linda Werner, som tog sitt liv.

– Det är viktigt att lyfta frågor om ohälsa. Det kan drabba vem som helst och man märker att fler behöver stöd. Samhället i stort pekar åt det hållet, säger Elin Werner.

Det är sportlov och Novab arena fylls med ungdomsläger i Västergötlands och Lockeruds regi. En viktig sysselsättning för många under lovet.

I kafeterian tar Elin Werner emot och en stund finns även Johanna Ekeroth med och berättar om sina upplevelser. Båda har personligen erfarenheter kopplat till psykisk ohälsa.

De har även upplevt tragedin när Linda Werner valde att avsluta sitt liv för snart 20 år sedan. Linda var syster till Elins make Robert och nära vän med Johanna.

– Då pratade man knappt om ohälsan öppet. Sedan väljer man olika hur man pratar om det, men i samhället i stort upplevde jag att man inte hade koll på det, säger Elin.

Innebandylegenden Johanna Ekeroth och Lockeruds klubbchef Elin Werner berättar om känslorna kring Linda Werner, som valde att ta sitt liv för snart 20 år sedan. Här med innebandybilder och ett porträttfoto.
Innebandylegenden Johanna Ekeroth och Lockeruds klubbchef Elin Werner berättar om känslorna kring Linda Werner, som valde att ta sitt liv för snart 20 år sedan. Här med innebandybilder och ett porträttfoto. Foto: Peter Gustafsson
Armbanden som flitiga Lockerudare gjort.
Armbanden som flitiga Lockerudare gjort. Foto: Peter Gustafsson

Elin var tillsammans med Robert på den tiden och fick höra berättelser om Lindas innebandykarriär i Lockerud och landslaget.

– Jag träffade Linda mer eller mindre som sjuk. Det började med en ätstörning till följd av skador ihop med elitkarriären. Det gjorde att det inte blev bra och hon var sjuk under en extremt lång tid.

Elin var även med när beskedet om det tragiska kom.

– Vi begav oss till Lindas lägenhet. Den synen man möttes av var det sista jag såg framför mig varje dag och vaknade till på morgonen under lång tid. Nu har jag lärt mig att leva med det, säger Elin.

Elin berättar om skuldkänslorna och den hopplöshet som infann sig. Frågorna hopade sig.

Även Johanna Ekeroth, som numera är ungdomsledare, minns sin lagkamrat.

– Linda var en av mina bästa vänner. Hon var ambitiös, ville alltid väl och ställde höga krav på sig själv. Det är ett stort hål än i dag för mig, säger Johanna och fortsätter:

– Jag blockerade mycket genom att fortsätta spela. Det var sättet jag bearbetade det på.

Jobbar framåt

Att få alla att trivas och känna sig välkomna är ett ständigt pågående arbete oavsett vilken förening det gäller.

– Det handlar om att vara en bra medmänniska. Att våga ställa de oömma frågorna om man märker att någon inte mår bra. Att få bort det jobbiga i att prata.

Det handlar om att vara en bra medmänniska
Elin Werner, klubbchef i Lockerud

Elin Werner fortsätter:

– Som förening är vi en stor familj under ett stort tak. Utöver elitidrott är vår största del bredden. Sedan är elitidrott i sig en press som kan skapa psykisk ohälsa med motgångar, säger Elin, som hoppas att klubben kan göra spelarna förberedda inför framtida utmaningar.

Det var pyssel i kafeterian med från vänster Lockeruds ordförande Camilla Cardell, Elin Andersson, Fanny Nilsson, Stella Lundh och Svea Ekeroth.
Det var pyssel i kafeterian med från vänster Lockeruds ordförande Camilla Cardell, Elin Andersson, Fanny Nilsson, Stella Lundh och Svea Ekeroth. Foto: Peter Gustafsson

Under måndagen påbörjades ett frivilligt jobb bland barn och vuxna i kafeterian. De pärlade armband som sedan ska skickas tillbaka till organisationen Suicide Zero för försäljning. 100 stycken, som kostar 100 kronor vardera.

Fakta

2013 grundades Suicide Rescue. Läkaren och terapeuten Ludmilla Rosengren, journalisten Alfred Skogberg och entreprenören Johan Sjöholm har alla tre egna erfarenheter av psykisk ohälsa eller självmord, som ledde till ett starkt engagemang.

Grundarna vill använda den ideella organisationens kraft för att få till en förändring. Året efter bytte organisationen namn till Suicide Zero med en tydlig vision om noll självmord.

Innebandyförbundet har utsett vecka sju som period när man bland annat lyfter frågor om självmord. Man kan till exempel skänka pengar eller via föreningar pärla armband som sedan säljs till förmån för Suicide Zero.

Källa: Suicide Zero, SIBF.

Artikeltaggar

Elin WernerIBK Lockerud MariestadInnebandyJohanna EkerothNovab ArenaPsykisk ohälsaSjälvmordSuicide ZeroSvenska Innebandyförbundet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.